Ga naar de inhoud

Oldenkotte wordt geen Huis van de Natuur

Het Rijksvastgoedbedrijf verkoopt de voormalige tbs-kliniek Oldenkotte in het in de Achterhoek gelegen Rekken aan Tactus Verslavingszorg. Het complex, waarvoor plannen waren om het te herontwikkelen tot natuur, krijgt daarmee opnieuw een zorgbestemming.

De huisvesting van Tactus Verslavingszorg ter plaatse is verouderd en toe aan een grootschalige verbouwing, zo meldt de zorgorganisatie op haar website.

Uitbreiden

Met de aankoop van het nabijgelegen Oldenkotte kan Tactus, dat vestigingen heeft in Flevoland, Overijssel en Gelderland, de kliniek niet alleen herhuisvesten.

Op de nieuwe locatie, ruim 13.500 vierkante meter vloeroppervlak op een terrein van 15 hectare met onder meer een atletiekbaan en visvijver, is ook voldoende ruimte om de instelling uit te breiden tot een grote specialistische verslavingskliniek.

Plan voormalig rijksbouwmeester

De verkoop van Oldenkotte aan Tactus volgt op de lancering in september 2019 van een plan om het afgelegen complex in Rekken terug te geven aan de natuur, zoals magazine MONUMENTAAL indertijd uitvoerig berichtte.

Voormalig rijksbouwmeester Floris Alkemade bedacht voor het uit 1990 stammende gebouw het baanbrekende concept ‘Het huis van de natuur’, waarbij het geheel zou transformeren in een natuurpark. Op basis van die plannen heeft het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) de locatie in de markt gezet.

Heringebruikname

Vrij snel na de presentatie van het ‘Huis van de natuur’ meldde de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) zich bij het RVB.

Volgens projectleider Wouter den Dekker van het Rijksvastgoedbedrijf waren er extra tbs-bedden nodig. “De DJI vroeg zich af of die in Oldenkotte zouden kunnen worden ondergebracht”.

Onderzocht is vervolgens of heringebruikname als tbs-kliniek mogelijk is. De investeringen bleken echter te hoog, vooral omdat allerlei veiligheidsinstallaties opnieuw zouden moeten worden aangelegd. Den Dekker: “Die waren verwijderd bij de sluiting van de kliniek in 2015. Opnieuw aanleggen zou miljoenen vergen”.

Werkgelegenheid

De gemeente Berkelland, waartoe Rekken behoort, gaf na het afketsen van de heringebruikname de voorkeur aan een zorgbestemming. In het bijzonder om werkgelegenheid te behouden in de op zorg gerichte plaats.

Den Dekker: “Op Oldenkotte staat sinds mensenheugenis een kliniek. Bovendien zijn in de omgeving ook andere zorginstellingen gevestigd, waardoor de inwoners van Rekken vertrouwd zijn met dergelijke klinieken en er vaak voor werken. Het is mooi dat Tactus nu aan dit gebouw weer een passende invulling kan geven”.

Oldenkotte is op basis van de door de gemeente Berkelland voorschreven zorgbestemming aangeboden op Biedboek.nl. Daarna is de locatie aan Tactus verkocht.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.