Ga naar de inhoud

OMD Vlaanderen 2022: activiteiten dichtbij huis

De Vlaamse erfgoedverenigingen, lokale besturen en vrijwilligers hebben de afgelopen maanden niet stilgezeten. Samen hebben ze 800 activiteiten in petto voor bezoekers van Open Monumentendag 2022 op zondag 11 september. Er is voor ieder wat wils en dichtbij huis, want in zeven op de tien steden en gemeenten is iets te beleven.

Duurzaamheid

Meer dan de helft van de activiteiten belicht het centrale Europese thema: duurzaamheid. Verschillende monumenten in Vlaanderen tonen met trots hun pas afgewerkte restauratieprojecten en geven inzage in hoe ze die op duurzame manier hebben weten uit te voeren. Denk aan de Atoomwijk in Mol, het stadhuis in Antwerpen, Sanitary in Zottegem of Atelier 12 in Izegem.

Daarnaast is de voorbije jaren op veel plaatsen werk gemaakt van de herbestemming van kerken en oude industriële gebouwen en kunnen liefhebbers zondag projecten ontdekken in alle fases van het proces: van de eerste plannen en participatietrajecten (bijvoorbeeld de Sint-Martinuskerk in Zwijndrecht en de Meurop-site in Rijmenam) tot het eindresultaat (onder andere vier kerken op een rij in Lier, Transfo in Zwevegem).

De 300 activiteiten die focussen op restauratie en herbestemming maken er hét thema van de Vlaamse Open Monumentendag 2022 van

‘Brandend actueel’

Volgens Vlaams minister Matthias Diependaele (Onroerend Erfgoed) zet Vlaanderen meer dan ooit in op restauratie en herbestemming van erfgoed.

“Zo geven we aan de materiële getuigen van ons rijk Vlaams verleden een nieuwe invulling voor de toekomst en gaan erfgoed en duurzaamheid hand in hand. Het thema van dit jaar, duurzaamheid in de erfgoedsector, is dan ook brandend actueel”.

Maatregelen

Diependaele kondigde twee concrete maatregelen aan die moeten bijdragen aan een duurzamer, energiezuinigere isolatie en verwarming/koeling van gebouwen met erfgoedwaarde:

  1. Een onderzoek naar het CO2-arm verwarmen en koelen van woningen met erfgoedwaarde;
  2. De lancering van een specifiek erfgoedenergie-advies, aanvullend op de bestaande EPC’s, vanaf 2023. Zo kunnen eigenaren van een beschermde woning advies van een expert krijgen over hoe hun woning energiezuiniger te maken.

Foto: B en B in kerk van Kaaskerke (foto Nick Claeskens).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.