Onderhoud molens Kinderdijk ook in coronatijd veilig

Waar normaliter de paden langs de negentien molens van Kinderdijk vol staan met bezoekers, zijn die nu verlaten. Ontving het Werelderfgoed in het noordwesten van de Alblasserwaard (Zuid-Holland) in 2019 liefst 360.000 betalende belangstellenden, dit jaar zijn het er naar verwachting hooguit 60.000.

Publiekstoegankelijke rijksmonumenten zijn qua inkomsten voor een belangrijk deel afhankelijk van hun bezoekers; juist ook voor de bekostiging van het onderhoud dat ook in tijden van coronamaatregelen door blijft gaan.

Kostbaar maar nodig

Molenonderhoud is kostbaar, maar vitaal om het erfgoed in stand te houden. Daarom maakt Kinderdijk gebruik van de zogenoemde Opengestelde Monumenten-Lening van het Nationaal Restauratiefonds.

Het Werelderfgoed zet het tegen aantrekkelijke voorwaarden verkregen krediet ook in om gasten die nog wel komen een uitzonderlijke beleving te kunnen blijven geven. “De Opengestelde Monumenten-Lening stelt ons in staat te blijven functioneren. Het is daarmee tegelijkertijd een investering in de toekomst”, zegt Cees van der Vlist, directeur van Kinderdijk.

Het Restauratiefonds hoopt met de lening meer eigenaren van publiekstoegankelijke rijksmonumenten door deze moeilijke periode heen te helpen.

Video

Bekijk de video over hoe de Opengestelde Monumenten-Lening de molens van Kinderdijk ondersteunt in deze tijd.

https://www.youtube.com/watch?v=ec_M9JFiCGY&feature=youtu.be

Voornoemde lening is in mei 2020 ontwikkeld door het Restauratiefonds in samenwerking met de Federatie Instandhouding Monumenten (FIM) en diverse erfgoedorganisaties. Dit om publiekstoegankelijke rijksmonumenten te helpen de periode van coronamaatregelen te overbruggen, opdat behoud van het monument niet in gevaar komt. Hier meer over de leenfaciliteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.