Ga naar de inhoud

Onderzoek rijk: verduurzamen monumenten loont

Rijksmonumenten en duurzaamheid: een lastige combinatie? Dat valt mee want wat blijkt: verduurzamen van monumenten loont. Mits er tevoren goed over is nagedacht en er een gedegen plan ligt.

Ziedaar de eerste conclusie van onderzoek van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) samen met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) naar effectiviteit en gevolgen van verduurzamingsmaatregelen in rijksmonumenten.

Door verduurzaming gaat de energierekening omlaag en het comfort omhoog. De bruikbaarheid van een monument neemt toe en de financiële exploitatie wordt gunstiger.

Selectie

Om een verscheidenheid aan maatregelen te onderzoeken zijn 18 kerken, molens en boerderijen geselecteerd.

Een duurzaamheidsmaatregel is bijvoorbeeld isolatie van wanden, vloeren en dak, maar denk ook aan koude en warmte-uitwisseling tussen rijksmonumenten en het aanbrengen van led-verlichting. De eerste 13 pilots zijn klaar, de andere 5 volgen nog dit jaar en in 2018.

Om duurzaamheidsmaatregelen mogelijk te maken ontvingen de betrokken projecten van OCW in totaal 10 miljoen euro subsidie.

De Hersteller

De molenaars en bewoners van De Hersteller in het Friese Sintjohannesga hoeven ’s winters hun jas niet meer aan. Door isolatie van wanden, vloeren en plafond is het in de molen nu comfortabel en zitten ze in hun bloes.

In 2050 wil Nederland energieneutraal zijn. Er verschijnen zonnepanelen, we gaan over op groene stroom en maken gebruik van windenergie. Niet alleen nieuwbouwwoningen worden duurzamer. Ook veel van de ruim 60 duizend rijksmonumenten maken een slag naar duurzaamheid. Bij renovatie en restauratie ervan worden thema’s als energiebesparing, energieopwekking en duurzaam materiaalgebruik steeds vaker meegenomen in de plannen.

Foto: Molenaar Johannes Kooistra voor de verduurzaamde molen De Hersteller.