Online kijken naar handgeschilderde behangsels

Door de corona-sluiting van het Westfries Museum in Hoorn hebben veel bezoekers de tentoonstelling Ambacht aan de wand, de betovering van beschilderd behang niet kunnen bezichtigen. Maar het museum sluit de expositie in stijl af. Online kunnen belangstellenden een kijkje nemen in de rijke wereld van handbeschilderde behangsels, toen en nu.

Bovendien heeft het Westfries Museum het topstuk van de expositie aangekocht. ‘Hommage aan Anny Morpurgo’ van het kunstenaarsduo Snijder&CO krijgt in 2025 een prominente plek in het vernieuwde museum, dat vanaf volgend jaar ingrijpend gerestaureerd wordt.

“Het werk is een absoluut meesterwerk”, vindt directeur Ad Geerdink. “Een prachtige eigentijdse aanvulling op onze collectie historische behangsels”.

Staalkaart

De onderneming Vaderlandsche Maatschappij (vanaf 1777) maakte vanuit Hoorn handbeschilderde behangsels populair als interieurdecoratie in huizen van de beter gesitueerden. Toen die trend begin 19e eeuw begon uit te doven, werd de behangselfabriek in 1827 opgedoekt.

Het nu aangekochte kunstwerk is volgens Geerdink een staalkaart van de kennis en kunde van Jaap Snijder en Marcelo Gimenes, die het oude ambacht van de behangselschilderkunst eigenhandig nieuw leven hebben ingeblazen.

Kunst geeft het leven zin

In nog slechts een enkel monumentaal pand zijn de behangsels bewaard gebleven, maar het Westfries Museum heeft een prachtige serie eerste ontwerpen in de verzameling.

Rond die staaltjes vakmanschap werd Ambacht aan de wand, de betovering van beschilderd behang opgebouwd, aangevuld met actueel werk van Snijder&CO, waaronder ‘Hommage aan Anny Morpurgo’. Hierin hebben Snijder en Gimenes het levensverhaal verwerkt van de joodse antiquair en kunstmecenas Anny Wafelman-Morpurgo.

“Anny overleefde de concentratiekampen”, verklaart Ad Geerdink. “De liefde voor kunst en schoonheid hielp haar door deze donkere periode heen en dat is ook precies de bredere boodschap van het behangsel. Dat kunst het leven zin kan geven”.

Afsluiting in stijl

Voornoemde expositie zou tot en met zondag 23 januari te zien zijn, maar de corona-pandemie gooide roet in het eten. Daarom biedt het Westfries Museum iedereen de kans online alsnog van de tentoonstelling te genieten.

Op de museumwebsite zijn diverse bijdragen te vinden, zoals een vlog van Geerdink zelf over het recent aangekochte werk en een lezing van Snijder en Gimenes over hun werkwijze. Verder geven Willeke en Laura Jeeninga, auteurs van een boek over de Vaderlandsche Maatschappij, een inkijkje in de wereld van deze bijzondere Hoornse onderneming.

Daarmee sluit het museum de tentoonstelling Ambacht aan de wand, de betovering van beschilderd behang in stijl af.

Restauratie

Hoewel het Westfries Museum vanwege COIVID-19 nog gesloten is, zal het in 2022 het hele jaar geopend zijn. Daarna is een grootscheepse restauratie voorzien, die twee jaar in beslag neemt. Begin 2025 opent het dan geheel vernieuwde museum weer voor publiek. www.wfm.nl/exposities .

Foto: Hommage aan Anny Morpurgo van kunstenaarsduo Snijder&CO.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.