Ga naar de inhoud

Ook Heemschut tegen aantasting villastraat

Erfgoedvereniging Heemschut heeft zich geschaard achter de bezwaren van omwonenden tegen het volbouwen van het erf van de monumentale villa Plantsoenstraat 73 in Doetinchem. Eerder deed dit al de historische vereniging Deutekom.

Beide organisaties vrezen verdere aantasting en verstening van wat bekend staat als ‘de mooiste straat van Doetinchem.’ MONUMENTAAL besteedde aan de kwestie eerder uitgebreid aandacht.

Bezwaar

In een brief aan de lokale overheid tekent Heemschut bezwaar aan tegen de plannen en mogelijke afspraken die er zijn gemaakt met de ontwikkelaar.

Die wil restauratie van de villa financieren uit zoveel mogelijk woonblokken op het erf en extra woonruimte door vervanging en vergroting van de kap. In de brief aan B en W, de gemeenteraad en de monumentencommissie spreekt de erfgoedvereniging van ‘ernstige aantasting van de architectuur die in 1886 is ontworpen door architect Jan Ovink senior (1836-1925)’.

‘Ook maatschappelijk onacceptabel’

Heemschut vindt verdere bebouwing van de straat ook uit maatschappelijk oogpunt niet acceptabel. Recente studies laten volgens de erfgoedbeschermer zien dat verstening bijdraagt aan klimaatverandering en dat juist groen in steden nodig is om een gezond leefklimaat te scheppen voor de inwoners. “De Plantsoenstraat is een groene oase door de combinatie van de nog deels in het groen gelegen villarij en het tegenover gelegen plantsoen met hoogopgaand geboomte”.

Mooie straat

De villa, opgetrokken op een ruim perceel met grote tuin, vormt een eenheid met vergelijkbare villa’s in de straat. Hoewel de Plantsoenstraat niet meer de groene allure van vroeger heeft, is het nog altijd een mooie straat, mede dankzij het groen rond het bedreigde pand.

Villa’s en tuinen zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Ze laten volgens Heemschut zien hoe de welgestelden leefden en geven de variatie die een stad aantrekkelijk maakt. Echter, aldus de erfgoedvereniging, de ontwikkelaar wil het groen verwijderen en de grond gebruiken voor woningbouw. Dat is volgens hem nodig omdat hij anders de restauratie van het pand niet kan bekostigen. Heemschut: “De man legt daarmee het oplossen van zijn financiële problemen bij de gemeenschap”.

WOB

Omwonenden hebben de pers ingeschakeld. Pas na een beroep op de WOB (Wet Openbaarheid van Bestuur) konden zij de stukken inzien. Het blijkt dat er al twee jaar in stilte aan de plannen is gewerkt. Blijkbaar wilde de lokale overheid niet dat de plannen openbaar zouden worden.

Inzet van de protesterende erfgoedorganisaties: de gemeente Doetinchem dient geen toestemming te geven aan de plannen en moet de eigenaar aanschrijven om het monument te herstellen.

De lommerijke Plantsoenstraat in Doetinchem (foto Leo ten Have).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.