Ga naar de inhoud

Open Monumentendag 2024 trapt af in Hilversum

Hilversum is in 2024 openingsstad van Open Monumentendag. Burgemeester Peter Snijders van Zwolle, vorig jaar plaats van handeling, heeft de Open Monumentendag sleutel overhandigd aan zijn collega Gerhard van den Top. Het startsein van het grootschalige culturele evenement is op vrijdag 13 september.

Van den Top: “Als mediastad hebben wij een link met het thema ‘Routes, netwerken en verbindingen’, wat dit jaar leidend is tijdens Open Monumentendag. Daarnaast vieren we de 600e verjaardag van Hilversum en past het openingsfeest in onze feestelijke programmering”.

Snijders ziet terug op een geslaagde opening vorig jaar. “Het Grote Kerkplein stroomde vol; het was een geweldige avond. De stad stond bol van de activiteiten”. Zwolle vierde in 2023 samen met de andere Hanzesteden 800 jaar Hanze, waardoor de opening van Open Monumentendag ook daar mooi paste in het programma.

Openingshandeling

Janny van der Heijden, ambassadeur van Open Monumentendag, neemt in Hilversum de openingshandeling voor haar rekening. De culinair journaliste en presentator van programma’s als Heel Holland Bakt, Denkend aan Holland en de Smaak van Nederland is als ambassadeur Pieter van Vollenhoven opgevolgd, die die functie 34 jaar heeft vervuld.

Volgens de organisatie belooft het een bijzondere avond te worden met een afwisselend en gratis toegankelijk programma voor jong en oud. Zo kunnen bezoekers een speciale lichtkunstroute door Hilversum volgen, waar monumenten tot leven komen door middel van projecties, muziek, dans, theater en spoken word. Meer informatie volgt op www.openmonumentendag.nl.

Productie

De opening van Open Monumentendag 2024 wordt in samenwerking met het Dudok Architectuur Centrum geproduceerd en mede mogelijk gemaakt door het Stadsfonds Hilversum, de gemeente Hilversum, het Fonds voor Cultuurparticipatie en lokale partners uit de Mediastad

De jaarlijkse manifestatie, gefinancierd door de VriendenLoterij, is een initiatief van de stichting Nederland Monumentenland, die zich sterk maakt om verbinding te leggen tussen mensen en monumenten. “Door ontmoetingen tussen monumenteigenaren, erfgoedprofessionals, publiek én monumenten te organiseren en te faciliteren, worden de monumenten volop beleefd, opnieuw gewaardeerd en gekoesterd”, aldus de stichting.

Op deze manier creëert de stichting naar eigen zeggen cultureel bewustzijn en wordt het draagvlak voor het behoud van monumenten vergroot. Nederland Monumentenland organiseert naast de Open Monumentendag onder meer de Open Monumenten Klassendag, het Nationaal Monumentencongres en de Erfgoedvrijwilligersprijs.

Foto: Burgemeester Snijders (Zwolle) overhandigt de Open Monumentendag sleutel aan burgemeester Van den Top (Hilversum) voor het Dudok Raadhuis van Hilversum (foto Stichting Nederland Monumentenland).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.