Open Monumentendag onthult plekken van plezier

Monumenten zijn er niet louter om naar te kijken, in te wonen of in te werken, maar kunnen ook een plek zijn waar men zich vermaakt. In sommige is het zelfs puur genieten van kunst, toneel, dans of cinema, kijken naar een sportwedstrijd, zelf sport beoefenen of je te goed doen aan eten en drinken.

Monumenten met amusementswaarde staan centraal tijdens de BankGiro Loterij Open Monumentendag in het weekeinde van 14 en 15 september 2019. Het thema Plekken van plezier geeft publiek de kans niet slechts geijkte monumenten te bezoeken, maar ook allerlei ongebruikelijke te ontdekken.

Originele openstellingen

Plekken van plezier sluit aan bij Arts and Entertainment, het thema van de European Heritage Days waar Open Monumentendag onderdeel van is.

Binnen de plaatsen waar mensen voor hun vermaak naartoe gingen en gaan kunnen vijf categorieën worden onderscheiden: podiumkunsten, museale kunsten, sport en spel, horeca en recreatie. Plekken van plezier staat daarmee volgens de organisatie garant voor originele openstellingen: monumentale cafés, hotels en (studenten)sociëteiten, monumentale sportstadia, botenhuizen en zwembaden, maar ook (openlucht)theaters, muziektenten, pretparken en monumentale plekken waar ‘meisjes van plezier’ te vinden waren.

Eerste deelnemende monumenten

Op het ogenblik wordt overal in Nederland gewerkt aan het samenstellen van de programma’s. Enkele bijzondere openstellingen zijn al bekend.

Zo doen mee de normaal niet openbaar toegankelijke Koninklijke Industrieele Groote Club aan de Dam in Amsterdam, Hotel Spaander in Volendam dat onlangs in het nieuws kwam met mysterieuze brieven uit Japan die het jarenlang ontving, het uitvoerig gerestaureerde monumentale Strandbad in Winterswijk, de stadsbrouwerij Delfts Brouwhuis in Delft waarin vorig jaar een 13e-eeuwse kelder van kloostermoppen werd ontdekt, het voormalige voetbalstadion De Wageningse Berg in Wageningen dat in restauratie is en De Paardenkathedraal te Utrecht, een voormalige manege voor revaliderende paarden, nu thuishaven van Theater Utrecht.

Optredens en activiteiten

Plekken van plezier biedt de organiserende comités die de lokale programma’s samenstellen volop gelegenheid optredens en activiteiten te organiseren: luisteren naar muziek, kijken naar een voorstelling, proeven van eten en drinken of opsnuiven van buitenlucht in monumentaal groen, voor ieders smaak zal er naar verwachting iets te doen zijn.

Lancering programma

Het startsein voor de 33e BankGiro Loterij Open Monumentendag wordt donderdag 12 september gegeven tijdens een feestelijk openingsprogramma in Zierikzee op Schouwen-Duiveland.

Op vrijdag 13 september bezoeken in heel Nederland duizenden basisschoolleerlingen een monument in de buurt tijdens de Open Monumenten Klassendag. Op zaterdag 14 en zondag 15 september vervolgens openen in bijna alle gemeenten van Nederland in totaal circa 5.000 monumenten gratis hun deuren voor publiek.

De programmering wordt begin juni tegelijkertijd met de livegang van een gloednieuwe landelijke website gelanceerd en is vanaf dan te raadplegen op www.openmonumentendag.nl.

Foto: Hotel Spaander te Volendam (foto Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed).