Meteen naar de inhoud

Open Monumentendag Utrecht: ‘Erfgoed voor Iedereen’

Erfgoed voor Iedereen is het thema van de 35e Open Monumentendag Utrecht, die dit jaar op zaterdag 11 september zal plaatsvinden. In totaal zijn die dag circa 80 monumenten tussen 10.00 uur en 17.00 uur voor publiek toegankelijk.

Al 35 jaar openen op de 2e zaterdag van september tientallen Utrechtse monumenten hun deuren voor iedereen. Met het thema van dit jaar sluit deze jubileumeditie aan bij het Europese thema Inclusive Heritage: heritage for everyone.

Dat erfgoed voor iedereen is, is niet vanzelfsprekend. Veel monumenten die nu te bezichtigen zijn, waren vroeger ontoegankelijk. Aan de andere kant zijn er altijd panden gebouwd die bedoeld waren om zich open te stellen voor anderen. Denk aan ziekenhuizen, gasthuizen, weeshuizen, kerken en huisjes voor armlastigen.

Voor de komende Open Monumentendag is in de Utrechtse binnenstad een route uitgezet langs panden van ‘zorg en naastenliefde’, waaronder het oude AZU-gebouw, het Hieronymusgebouw, de panden van de RK Aalmoezenierskamer en enkele ‘kameren’ en hofjes.

Jong erfgoed

Het erfgoedbestand vernieuwt voortdurend. Om erfgoed daadwerkelijk van en voor iedereen te houden zijn er in Utrecht de afgelopen jaren tal van ‘jonge’ monumenten bijgekomen.

Tijdens de komende Open Monumentendag krijgen ook deze ‘naoorlogse’ monumenten bijzondere aandacht. Ze staan vooral buiten het centrum, waardoor ook die delen van de stad bij het programma worden betrokken. Er zijn korte wandelroutes uitgezet in Pijlsweerd – met o.a. het Concordiagebouw en de Lubro – en rond het Krommerijnpark, waar enkele bijzondere villa’s staan.

Verder is er een fietsroute door Utrecht West, die voert vanaf het CAB-gebouw en de Werkspoorfabriek naar Oog in Al en Kanaleneiland, waar enkele bijzondere naoorlogse kerken te bezoeken zijn. De routes zijn zowel individueel te volgen als met een gids.

Buitenkansjes

Naast deze speerpunten zijn als vanouds tal van andere monumenten open voor iedereen. Vaste waarden zijn topmonumenten als de Domtoren en diverse kerken, maar er zijn ook ‘buitenkansjes’, zoals De Inktpot en de gevangenis Wolvenplein (dit jaar voor het laatst in oude staat).

Natuurlijk is er extra aandacht voor de monumenten van de Romeinse Limes en de Nieuwe Hollandse Waterlinie die onlangs de status van werelderfgoed hebben verkregen. Het nevenprogramma concentreert zich rond het Domplein, veel activiteiten worden georganiseerd bij de monumenten zelf.

Zo min mogelijk beperkingen

De organisatie verwacht dat de 35e editie van Open Monumentendag Utrecht met zo min mogelijk beperkingen door kan gaan. Een aantal basisregels, zoals de 1,5 meter, zal nog steeds in acht moeten worden genomen. Voor enkele kleinere monumenten en sommige activiteiten is nog wel een reservering nodig.

Het complete programma en de reserveringsopties staan op de website www.openmonumentendagutrecht.nl en in de speciale Monumentenkrant die vanaf 3 september in de Domstad wordt verspreid.

Foto: Het voormalige Lubro-kantoor en Tuindershuisje in Utrecht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: