Ga naar de inhoud

Opleiding NCE maakt rietdekkers completer

Het ambacht van rietdekken is de afgelopen 100 jaar nauwelijks veranderd. Toch is erfgoed rietdekken wezenlijk anders dan het normale rietdekken. Negen rietdekkers behaalden op vrijdag 9 december het diploma Erfgoed Rietdekken.

De aan het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen (NCE) afgestudeerden benaderen het erfgoed bewust vanuit de historische context en met kennis van gebouwtypen, onderliggende gebinten en kapconstructies en wet- en regelgeving rond erfgoed.

Volgens Joost Kreuger, adviseur bij de Vakfederatie Rietdekkers en docent bij de opleiding Erfgoed Rietdekken, vereisen monumenten een andere benadering dan rietdekkers gewend zijn. “De erfgoedrietdekker krijgt te maken met regels rond de instandhouding van monumenten. Om de kwaliteit van het werk te borgen wordt de uitvoeringsrichtlijn Riet (URL 4004) van de Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg (ERM) in de lesstof behandeld. Daardoor voldoet het NCE-diploma aan de scholingseisen die de stichting stelt bij certificering van een bedrijf. Een mooie bijkomstigheid, naast het vergroten van de erfgoedkennis in de rietdekkersbranche”.

Historische constructie

Bij het werken aan monumenten wordt zoveel mogelijk de onderliggende, historische constructie behouden. Aan de hand van de restauratieladder leren studenten Erfgoed Rietdekken te bepalen welke ingrepen kunnen en welke niet, vanuit de gedachte ‘zo veel als noodzakelijk en zo weinig als mogelijk is’.

Respect voor de geschiedenis van het pand vormt volgens Kreuger een houvast voor het maken van die afwegingen. Met deze kennis kan de gediplomeerde erfgoedrietdekker in gesprek met de opdrachtgever, de architect en met gemeenten over de aanpak van een rieten dak op een monument.

Naast de theorie is er volop ruimte voor praktijklessen waarin vaardigheden worden opgedaan en voor het uitwisselen van ervaringen. Bedoeling is dat studenten hun ervaringen kunnen verwoorden. Zo leren ze proefondervindelijk én van elkaar. Aan de orde komen onder andere de kwaliteit van riet, de samenstelling van species, wandbekleding en het dekken van molens.

Verdieping

Docent Kreuger ziet de opleiding Erfgoed Rietdekken als een goede en noodzakelijke verdieping voor rietdekkers, die ook aan monumenten willen werken. “De opleiding draagt in hoge mate bij aan bewustwording bij de deelnemende studenten over het belang van kwalitatief goed uitgevoerd rietdekkerswerk op monumenten. De verdieping in het ambacht maakt ze een completere vakman”.

De kersverse gediplomeerde erfgoedrietdekkers zijn Evert Jan Willem van der Glint (Abiant Uitzendgroep), Koen Turk (Rietdekkersbedrijf Koen Turk), Jan Compagner (Rietdekkersbedrijf Compagner), Andries Alting (Rietdekkersbedrijf Alting), Jan van Drie (Rietdekkersbedrijf Van Drie en Vliek), Frans van der Ende (Rietdekkers- en Aannemingsbedrijf F.A. van der Ende), Willem van Ettekoven (Van Ettekoven Rietdekkers), Jan-Dirk van den Berg (Van den Berg Rietdekkers) en Corné Blokland (Rietdekker Cornelis).

In maart 2023 begint de opleiding Erfgoed Rietdekken met een nieuwe groep. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de website www.erfgoedopleidingen.nl.

Foto: De tweede lichting erfgoedrietdekkers met hun kersverse NCE-branchediploma Erfgoed Rietdekken. Van links naar rechts voorste rij Willem van Ettekoven, Jan Compagner, Andries Alting en Corné Blokland. Middelste rij Koen Turk, Linda Hof (NCE-opleidingscoördinator), Jan van Drie en Evert Jan Willem van der Glint. Achterste rij Joop Jansen (NCE-opleidingsadviseur), Frans van der Ende, Jan-Dirk van den Berg en Joost Kreuger, NCE-docent en adviseur Vakfederatie Rietdekkers (foto: René van den Burg).

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.