Ga naar de inhoud

Opmerkelijk luikenproject voor boerderijen op stoom

Het opmerkelijke luikenproject in de Achterhoek (Oost-Gelderland) is op stoom. Sinds begin dit jaar zijn de luiken van acht boerderijen gerestaureerd of voorzien van nieuwe exemplaren naar historisch model. In totaal 52 boerderijen, samen goed voor 540 luiken, doen mee. Het project vergt een investering van 280.000 euro.

Hoeves in het landschap zijn van oudsher voorzien van luiken, weet de Boerderijenstichting Achterhoek. Projectleider Lyanne de Laat: “Vroeger hadden alle boerderijen in de regio luiken. Daarmee hielden bewoners ‘s winters de kou en ‘s zomers de hitte buiten. Bij kasteelboerderijen is aan de luiken bovendien te zien tot welk kasteel de boerderij behoort”.

Communicatie

In vervlogen tijden werd in de Achterhoek, evenals in het aanpalende Twente, met luiken ook gecommuniceerd. Bij overlijden gingen de luiken dicht tot de dode was begraven. Voorbijgangers wisten dan dat in de boerderij iemand was gestorven.

In de loop van de jaren zijn veel luiken verdwenen, omdat de isolatie van boerderijen steeds beter werd. Volgens de boerderijenstichting heeft die ontwikkeling de landschappelijke waarde en het aanzicht van het platteland aangetast. “Luiken zijn immers beeldbepalend voor de oude boerderij”.

Dankzij financiële steun vanuit LEADER-Achterhoek kunnen boerderij-eigenaren de luiken aan hun historische boerderij vervangen, herstellen of opnieuw terugbrengen in originele staat. Per boerderij is maximaal 2.100 euro beschikbaar.

Foto: Herstelde luiken aan boerderij Kremersdijk 2 in Hengelo (Gld).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.