Ga naar de inhoud

Oproep: geef Amsterdamse bruggen een naam

Amsterdam telt 1.680 bruggen, ruim 1.300 daarvan hebben geen naam. Burgers wordt gevraagd voorstellen tot naamgeving in te dienen.

De overspanningen kunnen worden vernoemd naar Amsterdammers die veel hebben betekend voor de stad of naar andere bijzondere mensen. Zo heeft de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB) vorig jaar voorgesteld een brug te vernoemen naar Geurt Brinkgreve (foto), beeldhouwer, gemeenteraadslid, medailleur en publicist. Dat voorstel is op donderdag 9 februari 2017 gehonoreerd.

Amsterdam was vijftig jaar geleden ‘een bloem staande op uitvallen’, zoals Brinkgreve (1917- 2005) het ooit beschreef. Zijn manifest Alarm in Amsterdam uit 1956 is een keerpunt in het stedenbouwkundig denken over het stadshart.

Stadsherstel

Als man van de praktijk was Brinkgreve initiatiefnemer tot de oprichting van de Amsterdamse Maatschappij tot Stadsherstel, de aanzet tot een nieuwe ontwikkeling in de monumentenzorg.

Daarbij werd groot belang gehecht aan behoud en herstel van de historische bebouwing en het verbeteren van het stadsgezicht. Brinkgreve voorzag dat het oude centrum van meer betekenis was voor de toekomst van Amsterdam dan de toenmalige ideeën over het zakenleven in de stad.

Honderd

Omdat Geurt Brinkgreve dit jaar 100 zou zijn geworden, is zijn naam verbonden aan een brug in de binnenstad. In het stadsdeel Centrum is brug nummer 296, in de Krom Boomssloot over de Recht Boomssloot, naar hem vernoemd.

Dat gebeurde in aanwezigheid van o.a. zijn weduwe Sjuwke Brinkgreve-Kunst, bestuurscommissie voorzitter Centrum Boudewijn Oranje en vertegenwoordigers van de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad.