Ga naar de inhoud

Oude Stationsgebouw wordt weer publieke spil in Spoorzone Delft

Het oude stationsgebouw van Delft, in het hart van de grootschalige gebiedsontwikkeling van de Spoorzone, was voorheen een levendig transfergebied en dé toegang tot het stadscentrum via het spoor. Nu ligt het gebouw er al twee jaar verlaten bij. Maar daar komt verandering in.

In samenwerking met eigenaar Open Development maakt Braaksma & Roos Architectenbureau het ontwerp voor de transformatie van het stationsgebouw tot bruisende horeca-hotspot met een restaurant, een winebar en een levendig terras aan het nieuwe park Spoorloos.

Verbindende schakel

“De belangrijkste uitdaging bij deze transformatie is het oude station weer tot spil te maken in het stedelijk weefsel”, zegt architect Job Roos.

“Het is een markant monument met asymmetrische opzet en een opvallende toren. In de huidige context is het een van de weinige overgebleven historische gebouwen en daarmee een boegbeeld voor de geschiedenis van dit stukje Delft. Succesvolle herbestemming vraagt erom het oude station als belangrijke schakel opnieuw in zijn omgeving te verankeren en daarmee de identiteit van de spoorzone stevig in te kleuren. Het gebouw gaat daarom straks een belangrijke relatie aan met het nieuwe station en de entree van het stadskantoor en is direct met de sporen verbonden via ondergrondse fietsenstallingen. Tegelijkertijd verbindt het gebouw na transformatie de nieuwe groenzones van park Spoorloos en het toekomstige Van Leeuwenhoekpark”.

Overgang van sferen

Volgens Roos was het station in essentie een doorwaadbare plek met verschillende sferen – de centrale ontvangsthal, de drukke doorgangen naar het perron en de meer besloten wachtkamers.

“Nu de sporen verdwenen zijn, is de ‘magie’ van het gebouw vervlogen. Het is niet langer een plek van belofte naar verleidelijke verten, het gebouw is van zijn oorsprong vervreemd geraakt. Herbestemming biedt ons de kans de magie terug te brengen en het monument weer tot een levendige publieke plek met verschillende sferen te maken”.

Dynamisch hart

De centrale ontvangsthal is naar verwachting op termijn weer het dynamische hart van het station met een bar en open keuken. In de voormalige wachtruimten kunnen liefhebbers lunchen en dineren en aan de achterzijde krijgt het gebouw een link naar een geheel nieuwe groene wereld.

De achtergevel wordt een tweede voorzijde met een terras en een nieuwe eigentijdse ‘perronoverkapping’, als knipoog naar het verleden. De verdieping en de kap van het gebouw, oorspronkelijke gebruikt als dienstwoningen van de stationschef en -opzichter, worden omgebouwd tot lichte werkruimten, ontsloten door eigen entrees.