Ga naar de inhoud

Oudheid en archeologie in eigentijds jasje op postzegel

Ter ere van het tweehonderdjarig bestaan van het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) in Leiden heeft PostNL tien actuele postzegels laten ontwerpen. Het betreft spraakmakende objecten, die op de zegels op cartooneske wijze zijn verbonden met de huidige tijd.

Beelden ‘drinken’ koffie, vragen om een ‘like’ of maken een selfie met hun smartphone. Speciaal voor de serie brengt de Nederlandse Vereniging van Postzegelhandelaren (NVPH) een eerstedagenvelop uit. De reeks postzegelvellen en de enveloppen verschijnen op 19 februari 2018.

Volgens Anouk Klinker, ontwerper bij Digidee concept creatie emotie, hebben de zegels een geheel eigen stijl. “Deels getekend, deels fotografie en een aanwezige, rode cirkel. De stijl heb ik geprobeerd over te brengen in het artwork, zonder dat het teveel aandacht vraagt. Ik heb gekozen voor statige fotografie van mooie, historische beelden. Door er een silhouet achter te plaatsen in eenzelfde rode lijn als de zegels, horen de postzegels en het artwork bij elkaar. In combinatie met een krachtig lettertype wordt het een kloppend en sterk geheel”.

Levende geschiedenis

Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden brengt de oudheid en de archeologie tot leven. Belangstellenden kunnen in het museum genieten van beschavingen uit Egypte, de Klassieke Wereld, het oude Nabije Oosten, Nederland in de prehistorie, de Romeinse tijd en de middeleeuwen.

Het museum is opgericht in 1818, aanvankelijk als ‘archeologisch kabinet’ van de Universiteit Leiden. De eerste directeur Caspar Reuvens was pionier op het gebied van de archeologie. Tot de Tweede Wereldoorlog was het museum de enige officiële opgravingsinstantie in Nederland. Sinds 1 juli 1995 is het een zelfstandige stichting met als doel het archeologische deel van de rijkscollectie te beheren en voor een groot publiek toegankelijk te maken.

Eerstedagenvelop

In de postzegelhandel waren vroeger enveloppen zonder zegels los te koop. Verzamelaars frankeerden ze en stuurden ze (in een omslag) naar de PTT, om ze daar op de dag van uitgifte af te laten stempelen. Na 1960 gingen steeds meer verzamelaars de enveloppen ‘blanco’ (zonder adres) verzamelen.

Oudere eerstedagenveloppen zonder adres zijn schaars. Eerstedagenveloppen, een geliefd verzamelobject voor themaverzamelaars, zijn ook los verkrijgbaar.