Ga naar de inhoud

Paleis Het Loo – mooier dan ooit

Paleis Het Loo in Apeldoorn is vanaf Goede Vrijdag (15 april) weer open voor publiek. Het paleis is duurzaam gerenoveerd, de interieurs zijn gerestaureerd en de vertrekken heringericht.

Met de heropening eindigt de eerste fase van vernieuwing en verbouwing, waarmee in 2018 een begin is gemaakt. De tweede fase wordt volgend voorjaar afgesloten met de oplevering van de ondergrondse uitbreiding.

Nationaal museum

Paleis Het Loo is sinds 1984 nationaal museum. Na 35 jaar was groot onderhoud onontkoombaar en waren installaties aan vervanging toe. Daarnaast moest voor 2021 ruim 4.300 vierkante meter asbest worden verwijderd.

Ook waren er wensen voor een nieuwe ingang tot het paleis en bezoekersfaciliteiten; meer ruimte voor de vaste collectie, tijdelijke tentoonstellingen en kinderactiviteiten en verbetering van de toegang tot de tuinen.

Restauratie

Met de heropening van het historische paleis is de eerste fase van de vernieuwing afgerond. De focus ligt op koning-stadhouder Willem III en Mary Stuart (17e eeuw) en het leven rond koningin Wilhelmina (19e en 20e eeuw).

Volgend voorjaar volgt de opening van de ondergrondse uitbreiding met ruimtes voor eigentijdse programmering en het Juniorpaleis. Vakmensen werkten samen om tapijten te knopen, muren te bekleden met verschillende materialen en plafonds te schilderen. Deuren werden geverfd en ramen gezet. De collectie werd, sinds eeuwen weer, van heel dichtbij bekeken. De portretten kwamen op ooghoogte te staan in tijdelijke depots, gordijnen en vitrage werden met de hand gerestaureerd.

Oud en nieuw samen

Paleis Het Loo wil een plek zijn waar nieuw en oud samenkomen. Waar geschiedenis is geschreven én werd gemaakt. Voor de vernieuwing (ondergrondse uitbreiding) is gekozen voor het ontwerp van Dikkie Scipio, KAAN Architecten uit Rotterdam.

Dat maakt gebruik van de symmetrie van het paleis. Onder het voorplein is 5.000 vierkante meter ruimte gemaakt voor de uitbreiding van het museum. Het daglicht komt door een glazen dak. De uitbreiding geeft een logische plek aan alle functies en ruimtes. Met meer plaats voor tentoonstellingen, ontvangstruimtes en een winkel.

Vanuit de ondergrondse ruimte kunnen bezoekers het paleis in, de vaste presentatie De Oranjes in de oostvleugel bekijken of de winkel en de restaurants bezoeken. Voor kinderen is er een geheel eigen plek; het Juniorpaleis in de westvleugel. De ondergrondse uitbreiding is volgend jaar klaar.

Paleisroutes en audioverhalen

 Vanaf vrijdag 15 april 2022 brengen in Paleis Het Loo nieuwe paleisroutes en audioverhalen de verschillende bewoners tot leven: van Willem en Mary tot Wilhelmina.

In het onderhuis komt de bezoeker, in een introductiefilm en de presentatie Sporen uit het verleden, alles te weten over de geschiedenis van het paleis. Van geliefd tot leeggeplunderd zomerverblijf, van bewoond paleis tot museum.

Het verhaal van Willem en Mary is een dramatische mix van macht, familie en geloof. Het jonge paar werd in 1689 koning en koningin van Engeland, Schotland en Ierland. Daarmee werd Paleis Het Loo centrum van Europese macht.

Graaf Hans Willem Bentinck, de beste vriend van Willem, leidt de bezoeker rond in het audioverhaal. Hij vertelt over de 17e-eeuwse politiek, onthult paleisgeheimen en laat zien hoe Willem en Mary het paleis en de tuin inrichtten.

Wilhelmina

De tweede route toont hoe latere generaties Oranjes in het paleis woonden. Met een hoofdrol voor Wilhelmina, overgrootmoeder van koning Willem-Alexander. Zij kwam vaak op haar favoriete Paleis Het Loo, net als haar ouders koning Willem III en Emma en haar dochter Juliana en schoonzoon Bernhard.

In Huis van Wilhelmina nemen de gidsen Ziarah en Mark bezoekers mee door de kamers en vertrekken uit de 19e en 20e eeuw. Zij verhalen over het leven in het paleis, vertellen wie waar sliep, werkte of gasten ontving.

De gezinstour Thuis bij de Oranjes (vanaf 7 jaar) is gezamenlijk te beluisteren. Overal in het paleis staan dure meubels en hangen mooie schilderijen en kroonluchters. De gebruiksvoorwerpen zijn fraai ontworpen, de gordijnen en tapijten versierd. Maar is het er een beetje gezellig? Bo, Puck, Jamilia en François vertellen grappige verhalen over dit bijzondere woonhuis en zijn bewoners.

Onderhuis startpunt bezoekers

In het onderhuis komen belangstellenden alles te weten over de geschiedenis van Paleis Het Loo. Een introductiefilm en een maquette geven inzicht in het ontstaan en de ontwikkeling van het paleis en zijn omgeving.

In de presentatie Sporen uit het verleden is te zien hoe de paleisbewoners en personeelsleden leefden, woonden en werkten. Bijzonder zijn de bodemvondsten die tijdens graafwerkzaamheden ontdekt zijn, zoals prehistorische kleikommetjes en serviesscherven.

Foto: De Grote trap in Paleis Het Loo, dat vanaf vrijdag 15 april na de eerste fase van de grootscheepse verbouwing weer open is voor publiek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.