Parkrijtuigdag: doldwaze trekdieren op Duivenvoorde

Zondag 19 augustus is het parkrijtuigdag op kasteel Duivenvoorde in Voorschoten. Met allerlei dieren wordt op het landgoed de terugkeer gevierd van vier historische parkrijtuigen.

Vroeger hadden bewoners van Duivenvoorde de rijtuigen in bezit om hun kinderen in rond te laten toeren. Op parkrijtuigdag loopt ter plekke de bok weer voor de kar en wordt de ezelwagen weer getrokken. De antieke voertuigjes die in buitengewoon slechte staat verkeerden, zijn gerestaureerd bij Restauratiebedrijf Stolk te Balkbrug.

De afronding van het bijzondere project wordt in het park extra luister bijgezet met eigenwijze ezels, knuffelbare geiten, bokkige bokken en aaibare pony’s, mogelijk gemaakt met medewerking van het Nederlands ezelstamboek, ponystamboeken en fokkers van de Nederlandse Landgeit.

Demonstraties

De hele dag staan demonstraties met ezels, bokken en Welsh-, Shetland- en Dartmoorpony’s op het programma met om 15.00 uur het defilé.

Ook wordt geshowd hoe adellijke kinderen vroeger pony leerden rijden. Op verschillende plekken op het landgoed mogen de dieren worden geaaid en bewonderd. Gehinnik, gebalk, gemekker en geratel van ijzeren wielen zullen naar verwachting dan ook de dominante geluiden zijn op het voorplein van het kasteel.

Living history

In het kasteelpark zal een governess cart, vrij vertaald ‘gouvernantekarretje’, worden voortgetrokken door een Shetlandpony, en de bokkenkar wordt aangespannen met een heuse Nederlandse landgeit. Uniek is het span ezels uit België; dat is vrijwel nooit meer te zien op de weg.

Bijzonder is verder het moment waarop het ponyrijtuig van Duivenvoorde wordt aangespannen. Het tuig is gepoetst, een chique pony gevonden en er is een knecht die in het antieke palfrenierspak past. Iedereen kan dan zien dat het elegante rijtuigje meer is dan een stukje kinderspeelgoed van vroeger. Het is volgens de organisatie zelfs living history ten top.

Rondleidingen

Ter gelegenheid van de parkrijtuigdag worden door het kasteel in Voorschoten rondleidingen verzorgd. En wel om 12.00 uur, 13.00 uur, 14.00 uur en 15.00 uur. Tickets zijn te bestellen in de webshop van Duivenvoorde (vol = vol). www.kasteelduivenvoorde.nl