PAS zet rem op ont­wik­ke­lin­gen in Box­tel, Roer­mond en Wa­ge­nin­gen

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft vandaag (woensdag 14 augustus) bestemmingsplannen van Boxtel, Roermond en Wageningen nagenoeg volledig vernietigd.

Dit omdat de betreffende gemeenten in de plannen gebruik hebben gemaakt van het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Maar het PAS kan door de geruchtmakende uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van 29 mei niet langer als toestemmingsbasis worden gebruikt om ruimtelijke ontwikkelingen mogelijk te maken.

Het gaat om bestemmingsplannen waarin door bezwaarmakers de gevolgen van de stikstofneerslag voor natuurgebieden in de omgeving ter discussie was gesteld. De Afdeling bestuursrechtspraak had deze zaken eerder aangehouden, in afwachting van haar PAS-uitspraak van 29 mei.

Boxtel

In Boxtel gaat het om bestemmingsplan ‘Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg 2017’. Dat moest een nieuwe verbinding mogelijk maken van bedrijventerrein Ladonk naar de Kapelweg. De gemeente wilde hiermee de leefbaarheid en verkeersveiligheid en de bereikbaarheid in de omgeving verbeteren.

Roermond

In Roermond ontvalt als gevolg van de uitspraak de basis aan de bouw van zo’n 470 nieuwe woningen uit bestemmingsplan ‘Melickerveld’. Het plan voor de drie bestaande woningen in het gebied wordt niet vernietigd. Die huizen ondervinden geen gevolgen van de uitspraak.

Wageningen

Ten slotte kan ook de ontwikkeling van het Future Center Wageningen in stadion Wageningse Berg voorlopig geen doorgang vinden vanwege de PAS-problematiek. Het gelijknamige bestemmingsplan maakte in het stadion een kennis-, innovatie-, informatie- en trainingscentrum mogelijk op het gebied van voeding, beweging en gezondheid.

Vereenvoudigd

Onder verwijzing naar de PAS-uitspraak van 29 mei heeft de Afdeling bestuursrechtspraak deze drie zaken, zoals dat heet, vereenvoudigd afgedaan. Dat wil zeggen dat er geen rechtszittingen zijn gehouden.

Volledige tekst

Lees de volledige tekst van de uitspraken Boxtel, Roermond en Wageningen.

Bekijk hier de PAS-overzichtspagina op de website van de Raad van State.