Ga naar de inhoud

Paviljoen Buitenveldert gemeentelijk monument

Paviljoen Buitenveldert in Amsterdam is aangewezen als gemeentelijk monument. Het dagelijks bestuur van het stadsdeel Zuid heeft daartoe besloten na een aanvraag van de commissie Amsterdam van erfgoedvereniging Heemschut.

Het paviljoen is ontworpen door Gerrit Rietveld (1888-1964) in het kader van het uitbreidingsplan ‘Tuinstad Buitenveldert’, onderdeel van het zogenoemde Algemeen Uitbreidingsplan.

Uitgewerkt

Kort na de dood van de vermaarde Utrechtse architect/meubelmaker is het ontwerp door zijn naaste medewerker Johan van Tricht uitgewerkt en onder diens leiding in 1966-1967 gebouwd. Rietveld ontwierp slechts twee kerkgebouwen. Het paviljoen is neergezet in opdracht van de Vrije Gemeente en De Hoeksteen in Uithoorn. In het paviljoen is in vergelijking met De Hoeksteen nog veel intact.

Geheel

Het gebouw aan de Van der Boechorststraat 26 sluit in schaal en architectuur aan op de woonhuizen in de directe omgeving en vormt daarmee stedenbouwkundig en architectonisch een geheel.

Een van de woonhuizen in het buurtje is ook door Rietveld ontworpen en staat al op de gemeentelijke monumentenlijst. Het paviljoen kenmerkt zich door Rietvelds sobere geometrische stijl, met karakteristiek evenwicht tussen open en gesloten gevelvlakken. Het exterieur is grotendeels onveranderd. De verschillende bouwvolumen, de hoofdentree, de waterpartij en de wit geglazuurde bakstenen gevels zijn nog in vrijwel oorspronkelijke staat.

Succes

Heemschut vroeg in januari met succes de monumentenstatus aan nadat bekend werd dat de Joodse Gemeente, die nu gebruik maakt van het pand, het pand wilde slopen voor nieuwbouw.

Foto: Paviljoen Buitenveldert (foto Ton Roelofsma, Rietveld Schröderarchief, Centraal Museum, Utrecht).