Ga naar de inhoud

Pinakel terug bij Sint Servaas

De Sint-Servaasbasiliek in Maastricht heeft er sinds kort een pronkstuk bij. Op een beschutte plaats op de pandhof staat nu een pinakel. Het gotische siertorentje van Udelfanger zandsteen is dertig jaar geleden bij een restauratie van de kerk gehaald en vervangen.

Hij dateert van rond 1900 en maakte lange tijd deel uit van de verzameling bouwfragmenten van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Op het ogenblik brengt de dienst deze fragmenten zo veel mogelijk onder bij de gebouwen waar ze vandaan komen. Daar zijn ze weer zichtbaar en kunnen ze beter hun verhaal vertellen.

Geschenk

De herkomst van de pinakel was aanvankelijk niet bekend. Maar door zijn opvallende, driehoekige grondvorm werd snel duidelijk dat hij van de Servaasbasiliek moest zijn, de oudste kerk van Nederland. De ruwe sokkel waar het torentje tegenwoordig op staat, is geschonken door de Kunradersteengroeve, niet ver van Maastricht.

De pinakel vormt een aanvulling op de schatten die de basiliek rijk is. In een van de cryptes bevinden zich prachtige stenen voorwerpen, zoals sarcofagen en reliëfs, die bij de kerk horen en vaak meer dan duizend jaar oud zijn. Zie www.sintservaas.nl om de kerk te bezoeken.

Foto: De teruggekeerde pinakel op de pandhof van de oudste kerk van Nederland (foto Pieternel Coenen).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.