Ga naar de inhoud

Piterkerk Lippenhuizen naar Alde Fryske Tsjerken

De Piterkerk in Lippenhuizen (Fr.) krijgt een nieuwe eigenaar. De stichting Alde Fryske Tsjerken neemt het monumenale gebouw over van de Protestantse Gemeente Lippenhuizen. Daarmee komt het totale aantal kerken dat de stichting in bezit heeft op 56. Vrijdag 7 juni vindt in de kerk de overdracht plaats.

De Protestantse Gemeente overhandigt bij die gelegenheid de sleutel van de kerk aan Ebe Veerman, waarnemend voorzitter van de stichting. Als tegenprestatie betaalt Veerman de gemeente het symbolische bedrag van 1 euro.

Behoud belangrijk

“Wij vinden het belangrijk dat deze kerk uit 1743 in het Friese landschap behouden blijft. Daarom nemen we de zorg ervoor op ons’’, verklaart Veerman. Een van de voorwaarden van de stichting bij de overname van een kerk is steevast dat er een plaatselijke commissie van vrijwilligers komt. Die moet ervoor zorgen dat de gebouwen zoveel mogelijk open zijn, dat er uiteenlopende activiteiten plaatsvinden en dat iedereen zich er welkom kan voelen.

Installatie commissie

Van de meer dan 350 vrijwilligers die de stichting telt, zijn er circa 300 actief in plaatselijke commissies. Het cultureel-religieus erfgoed blijft zo van de mienskip.(gemeenschap) In Lippenhuizen wordt vrijdag ook zo’n commissie geïnstalleerd.

De kerkelijke gemeente blijft het gebedshuis huren voor religieuze vieringen. De kerk is aanvankelijk zonder toren gebouwd. Dat vond men in die tijd niet nodig, want de klok hing in een klokkenstoel pal naast het gebouw. In 1862 voorzag E.R. Kuipers uit Gorredijk de kerk van een mooie geveltoren met een naaldspits. Bijzonder element in het godshuis in Lippenhuizen is de monumentale preekstoel. Die is omstreeks 1660 gemaakt en al gebruikt in een voorganger van de huidige kerk.

Alde Fryske Tsjerken

De stichting Alde Fryske Tsjerken is in 1970 opgericht. Zij wil kerken die vanuit historisch oogpunt belangrijk zijn in stand houden, en wel voor een zo breed mogelijk publiek. De stichting heeft bijna vierduizend donateurs en een kleine betaalde organisatie.

Foto: De Piterkerk in Lippenhuizen (foto Harm Woelinga).

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.