Ga naar de inhoud

Plan voor herstel schade aan Fort bij Velsen

Ruim twee jaar nadat graafmachines in de laatste week van 2021 een deel van een aarden wal van Fort bij Velsen afgroeven, is voor herstel vergunning aangevraagd. Het fort is onderdeel van Unesco Werelderfgoed De Stelling van Amsterdam, een rond 1900 aangelegde fortencirkel rond de hoofdstad.

Het Fort bij Velsen is het enige van de stelling dat deels is gesloopt. Ook het resterende deel is rijksmonument. De sloop was medio jaren tachtig aanleiding voor de provincie Noord-Holland om de hele stelling voor te dragen bij Unesco. Onder meer erfgoedvereniging Bond Heemschut drong er destijds bij de gemeente Beverwijk op aan de graafwerkzaamheden stil te laten leggen en te gelasten dat de vernielde wallen in oude staat moeten worden teruggebracht.

Vergunning

Vastgoedinvesteerder Dick Burger, sinds maart 2022 eigenaar, wil het fort weer op orde brengen. Dat kan niet zonder vergunning en die is inmiddels aangevraagd. De gemeente Beverwijk publiceert de vergunning zodra een ontwerpbesluit is genomen en doet tot die tijd geen mededelingen.

Heemschut zegt de ontwikkelingen met aandacht te volgen. De erfgoedbeschermer gaat ervan uit dat het herstelplan in nauwe samenspraak met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) tot stand komt. Deze instantie die toezicht houdt op het rijksmonumentenbestand, zou volgens de erfgoedvereniging kritisch mee moeten kijken of alles weer wordt zoals het was.

Foto: Fort bij Velsen in 2019, voor de afgraving (foto Peter Schat).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.