Ga naar de inhoud

Plaquette Europees erfgoed Ons’ Lieve Heer op Solder

Bij Ons’ Lieve Heer op Solder in Amsterdam is met enig ceremonieel een plaquette onthuld met daarop de erkenning van het museum als Europees erfgoed. De officiële handeling werd verricht met hulp van minister Mariëlle Paul (Primair en Voortgezet Onderwijs) en staatssecretaris Fleur Gräper (Cultuur en Media).

Tot de aanwezigen behoorden Sanne van Sluis (ministerie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap), Susan Lammers (directeur Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) en genodigden van Dutch Culture, de gemeenste Amsterdam en de Raad van Cultuur.

Tekst

De schuilkerk van Museum Ons’ Lieve Heer op Solder getuigt van de complexe geschiedenis van vrijheid van geweten en godsdienst in Europa, staat op de plaquette geschreven. “In de 17e eeuw maakten verschillende Europese verdragen een einde aan vervolgingen en religieuze conflicten. Vrijheid van gedachte, geweten en godsdienst staan centraal in de Europese rechtsstaat en staan beschreven in Artikel 9 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Europa kent een lange geschiedenis van religieuze strijd, waarvan de vele voorbeelden van verborgen gebedshuizen getuigen”.

Workshopprogramma

De onthulling van de plaquette werd verrijkt met een interactief workshopprogramma van de Voices of Tolerance, waarbij genodigden in gesprek gingen met jongeren uit de community.

Foto: Onthulling van de plaquette (foto Rebekka Mell).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.