Ga naar de inhoud

Pleidooi voor monumentenstatus Olympushal Zoetermeer

Erfgoedvereniging Bond Heemschut en de stichting het Cuypersgenootschap, twee landelijke monumentenorganisaties, hebben de gemeente Zoetermeer verzocht de Olympushal aan de Voorweg 107 te beschermen als gemeentelijk monument. De in 1978 gebouwde hal is een voorbeeld van een geodetische koepel, neergezet naar ontwerp van de Amerikaan R. Buckminster Fuller.

Buckminster Fuller werd geboren in Milton, Massachusetts (VS) en studeerde te Harvard. Hij ontwikkelde het Dymaxion (dynamic and maximum efficiency) huis in 1927, en werd daarmee een voorloper van een meer op de ecologie gericht denken.

In 1932 voltooide Buckminster Fuller de bouw van een auto, die in alle richtingen kon rijden, later gevolgd door de eerste zogeheten geodetische koepel. Die was het resultaat van Fuller’s verkenning van de bouwprincipes van de natuur om ontwerpoplossingen te vinden. De koepels zijn redelijk snel te bouwen en vallen op door hun lichte en stabiele constructie.

In productie                         

De koepelconstructie voor gebouwen werd door de Amerikaanse firma Temcor Inc. in productie genomen. In de jaren zeventig werden ze populair. In Nederland zijn onder andere het vroegere Aviodome op Schiphol, de Frans Hoebenshal te Deurne en het voormalige Nationaal Automuseum in Raamsdonksveer van een dergelijke koepel voorzien.

Goed behouden geodetische koepels zijn zeldzaam in Nederland. Slechts enkele exemplaren zijn weinig aangetast en staan nog op hun oorspronkelijke plek. Een aantal is gesloopt.

Vrij gaaf

De Olympushal te Zoetermeer is tot op heden vrij gaaf behouden. Het gebouw heeft vanwege de bouwmethode architectuur- en cultuurhistorische waarde.

Tevens is de hal beeldbepalend voor Zoetermeer en van groot belang vanwege de genoemde zeldzaamheid van geodetische koepels. Volgens Heemschut en het Cuypersgenootschap alle reden om de Olympushal te beschermen als gemeentelijk monument.