Ga naar de inhoud

Podcast Puur Natuur met leiders politieke partijen

Zesentachtig procent van de mensen in Nederland vindt dat de overheid de natuur beter moet beschermen. Maar hoe denken politici daar zelf over? Hebben de leiders in Den Haag nog wel een band met de natuur? En wat gaan zij doen om haar beter te beschermen?

De vereniging Natuurmonumenten nodigde lijsttrekkers en fractievoorzitters uit om op pad te gaan met natuurliefhebber Ruben Hein. Uit de Haagse hectiek naar de rust, ruimte en modderige paadjes van hun favoriete natuurgebied.

Eerste drie gesprekken

De eerste drie gesprekken met Sophie Hermans (VVD), Rob Jetten (D66) en Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) zijn vanaf nu te horen in de Puur Natuur Verkiezingsspecial.

Uitgerust met twee verrekijkers trekt zanger en zelfverklaard vogelnerd Ruben Hein met zijn gasten verschillende natuurgebieden in. Wandelend, luisterend en rondkijkend komen de meest uiteenlopende natuuronderwerpen aan bod. Van stikstof tot staartmees, van boer tot boswachter. Over voorbij vliegende vogels, vernatting, de veestapel en de val van het kabinet Rutte IV. Het komt allemaal langs in de eerste afleveringen van de Puur Natuur Verkiezingsspecial.

Meer natuur nodig

Sophie Hermans, Rob Jetten en Jesse Klaver blijken het er over eens dat er meer natuur moet komen, dat natuurgebieden met elkaar verbonden moeten worden, en dat dit de enige uitweg is uit de stikstofcrisis.

Hermans neemt het zichzelf en andere partijen kwalijk dat ‘eindeloos gediscussieerd is over een jaartal: 2030 of 2035. Terwijl: begin gewoon. Het is nu 2023’.

Dat vindt ook Jesse Klaver: “Je moet beginnen anders gebeurt er niets. We willen dat in de eerste honderd dagen van het nieuwe kabinet de Green Deal er komt. Dat duidelijk is welke plannen we hebben, welke natuurgebieden we willen vergroten en aanleggen”.

Rob Jetten maakt zich eveneens zorgen over het verwezenlijken van natuurdoelen.  Als klimaatminister zag hij hoe natuur- en klimaatherstel hand in hand gaan. Maar de realiteit blijkt weerbarstig. “Vogels trekken niet naar het Malieveld”.

Boswachters in actie

Om de natuur een stem te geven, roepen honderden boswachters zoals eerder gemeld in een manifest de politiek op om de natuur beter te beschermen. Ook namen tientallen boswachters uit verschillende natuurgebieden een persoonlijke videoboodschap met #BeterschapNatuur op.

Uit onderzoek blijkt dat 86 procent van de Nederlanders, ongeacht hun stemgedrag, wil dat de overheid de natuur beter beschermt. De afgelopen weken ontving Natuurmonumenten dan ook veel steun van duizenden landgenoten die hun persoonlijke beterschapswensen voor de natuur instuurden. Met wensen als ‘aan het beleid ligt het niet. Gewoon een kwestie van uitvoeren. Gewoon doen!’ en ‘maak werk van al dat gepraat’ is de boodschap van boswachters en burgers helder.

Een en ander sluit aan bij de ambities van de drie politici om gewoon te beginnen; Natuurmonumenten verklaart erop toe te zien dat dit na de verkiezingen ook gebeurt. De beterschapswensen worden verzameld en, tijdens de coalitievorming, aangeboden bij de nieuwe politieke leiders om de dringende oproep van de boswachters kracht bij te zetten.

Ruben Hein

Host van de podcast is pianist, zanger en fervent vogelaar, Ruben Hein (1982). Hein staat bekend om zijn karakteristieke, warme stem, eigenzinnige pianospel en soulvolle popsongs.

Voor het maken van zijn vijfde studioalbum besloot hij zijn twee grootste liefdes, Muziek en Natuur, samen te brengen op de plaat ‘OCEANS’. Dat was tevens het startschot voor de stichting ‘AANPOTEN’, die hij samen met vriend en ecoloog Ruurd Jelle van der Leij is begonnen. Doel van de stichting is herstel van de biodiversiteit door het aanplanten van inheemse struiken en planten. Daarnaast staat Hein op het ogenblik in het theater met de voorstelling ‘Leveller’, waarin zijn muziek en de natuur samensmelten.

Foto: VVD-fractieleider Sophie Hermans en zanger Ruben Hein bij buitenplaats Schaep en Burgh in ’s-Graveland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d