Ga naar de inhoud

POM-status voor Het Limburgs Landschap

De stichting Het Limburgs Landschap geniet vanaf maart 2017 de zogenoemde POM-status. Daarmee is zij nationaal erkend als professionele organisatie voor monumentenbehoud. Dat heeft minister Jet Bussemaker (OCW) besloten op advies van de Landelijke Raad voor Cultuur.

Het Limburgs Landschap zorgt al decennia voor tal van bijzondere monumenten. Daartoe behoren de kastelen Neercanne, Elsloo en Arcen, wind- en watermolens, boerderijcomplexen (w.o. Nieuw Ehrenstein bij Kerkrade), de boerderijen van Kasteel Montfort in Sint Odiliënberg, de Stokshof bij Baexem en de Oude Pastorie in Beek.

Verder weet de particuliere organisatie zich verantwoordelijk voor veel kleinere monumenten en archeologische vindplaatsen. Maar ook voor ‘groene’ monumenten als buitenplaatsen, lanen, parken, tuinen en landschapstructuren met een geschiedenis.

Een opvallend project van Het Limburgs Landschap is op het ogenblik het behoud van het kloostercomplex Hoogcruts tussen Noorbeek en Slenaken.

Restauraties

In de loop der jaren heeft de provinciaal opererende stichting met steun van velen een groot aantal monumenten gerestaureerd en zo een nieuwe toekomst gegeven.

Zij is dan ook blij te zijn met de POM-status. “Het is een kwaliteitskeurmerk voor ons werk. Tegelijkertijd leidt de erkenning tot vermindering van de bureaucratie rond subsidieaanvragen voor monumentenrestauratie. We kunnen nu nog efficiënter projecten aanpakken. Dat is goed voor de monumenten in Limburg”.

Foto: Nieuw Ehrenstein bij Kerkrade (foto Stichting het Limburgs Landschap, Henk Heijligers).