Ga naar de inhoud

Pomphuisje Hoge Veluwe nu uitkijkpost

Pomphuisje

Het gerestaureerde Pomphuisje in nationaal park De Hoge Veluwe heeft een nieuwe functie. Het monument, onderdeel van de buitenplaats Jachthuis Sint Hubertus, doet nu dienst als uitkijkpost over het omliggende terrein.

Het huisje werd in 1923 gebouwd naar ontwerp van de Belgische architect Henry van de Velde, die zich liet inspireren door Egyptische voorbeelden, zoals die van mastaba’s. Het gebouwtje, toen nog voorzien van een windmolen, moest dienen voor het oppompen van grondwater voor de Hubertusvijver voor het beroemde Jachthuis.

Het oppompen van water bleek echter niet nodig voor het op peil houden van het water. Vandaar dat het monument tot voor kort louter een esthetische functie had. Het idee voor een uitkijkpost kwam van een van de onderzoekers aan de nabijgelegen Veentjeswei, een restant van een oorspronkelijk (hoog-) veengebied. Door diverse ingrepen in 2013 is dat, net als vroeger, weer een matig voedselrijk veentje, qua flora en fauna uniek in Nederland.

Wie bovenin het Pomphuisje staat, heeft een indrukwekkend uitzicht op het ven, de nabijgelegen bossen en een deel van de Hubertusvijver.

Het project is mede mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland.

Foto: Het Pomphuisje van Van de Velde (foto Jurjen Drenth).