Ga naar de inhoud

Postzegel toont liefde paarden met hulp Ai

Paarden zijn in Nederland altijd een belangrijk vervoer- en hulpmiddel geweest. Tegenwoordig zijn het vooral huisdieren in de wei en op stal; ons land telt circa 450.000 paarden en een half miljoen ruiters. Een nieuwe postzegel, vervaardigd met behulp van kunstmatige intelligentie (Ai), brengt paardenliefde in beeld.

Voor de zegel, uitgebracht in de serie Typisch Nederlands, ontwierp de Nederlandse Vereniging van Postzegelhandelaren (NVPH) een eerstedagenvelop en een themagebonden stempel in de vorm van een hoefijzer. Op de envelop staat een galopperend paard, zeer waarschijnlijk een KWPN’er; een Nederlands warmbloedpaard en een van de jongste paardenrassen ter wereld. Zegel en eerstedagenvelop zijn vanaf 25 maart 2024 verkrijgbaar.

Volgens Martijn Bulterman, voorzitter van de NVPH, is op de postzegel met vier perforatierandjes te zien dat Ai gevoelens kan vastleggen. ”Paarden zijn in onze branche een dankbaar onderwerp. Niet alleen postzegelverzamelaars en verzamelaars van eerstedagenveloppen kijken ernaar uit, ook themaverzamelaars vinden zegels en eerstedagenveloppen boeiend”.

KWPN

De oudste voorouders van het paard leefden meer dan 60 miljoen jaar geleden op de vlakten van Noord-Amerika; de zogenoemde Eohippus was niet veel groter dan een vos. De eerste bewijzen van paarden in Europa zijn vondsten van fossiele botten en grottekeningen in Frankrijk en Spanje, 39.000 tot 17.000 jaar geleden.

Op het Europese continent leefden de tarpan. Het laatste wilde exemplaar overleed in de Oekraïne in 1879, het laatste in gevangenschap in 1887 in een Duitse dierentuin.

Nederland telt vier grote wereldrassen: het Friese stamboekpaard, het Groninger paard, het Nederlands trekpaard en de KWPN’er – het jongste warmbloedpaardenras van Nederland. Na fusie van verschillende stamboeken is in 1970 het Koninklijk Warmbloed Paard Nederland ontstaan. Met 11.000 veulens per jaar behoort het tot de grootste sportpaardenstamboeken ter wereld.

Delfts blauw

Delft was een van de vestigingsplaatsen van de VOC (Verenigde Oostindische Compagnie), met pakhuizen waarin oosters porselein lag opgeslagen. Delftse plateelbakkers ontwikkelden een keramisch product dat qua vorm, glans en decoratie vergelijkbaar was met het Oosterse origineel.

Het Delfts blauw werd in korte tijd populair en beleefde een bloeiperiode tussen 1650 – 1850. Tegenwoordig produceren nog slechts enkele fabrieken op die klassieke manier. De postzegel toont een afgeleide van een tekening in Delfts blauw met twee paarden; samengesteld met behulp van kunstmatige intelligentie.

Serie Typisch Nederlands

De serie Typisch Nederlands is gewijd aan dieren die het dichtst bij de Nederlander staan. In deze derde uitgifte dus het paard. In de reeks verscheen op 2 januari de koe en op 12 februari de hond. Later dit jaar completeren zegels met zangvogels (13 mei) en katten (12 augustus) het geheel.

NVPH

De NVPH is de nationale vakorganisatie voor de beroepspostzegelhandel. De vereniging, opgericht in 1928, geeft jaarlijks een postzegelcatalogus uit en ontwerpt, in samenwerking met PostNL, zo’n twintig verschillende eerstedagenveloppen. De NVPH telt 117 leden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.