Ga naar de inhoud

Predikaat koninklijk voor jarige Hollandsche Molen

Arthur van Dijk, Commissaris van de Koning in Noord-Holland, heeft vandaag (woensdag 13 september) het predicaat Koninklijk uitgereikt aan De Hollandsche Molen. Dat gebeurde tijdens een feestelijke bijeenkomst in molen De Adriaan te Haarlem. Toekenning van het predicaat is letterlijk en figuurlijk een kroon op het werk van de 100-jarige belangenvereniging.

De Hollandsche Molen zet zij zich sinds 1923 in voor het voortbestaan, malend en draaiend houden van de 1.200 wind- en watermolens van Nederland. De vereniging is vereerd met de toekenning van het predicaat. Zij beschouwt het als blijk van waardering voor de vele mensen die zich de afgelopen eeuw hebben ingezet voor het molenbehoud en nog steeds doen, veelal op vrijwillige basis.

Oranjes

“Het is bovendien een bevestiging van de goede band die wij al ruim zeventig jaar met het Koninklijk Huis hebben”, verklaart directeur-bestuurder Nicole Bakker. In 1952 werd koningin Juliana beschermvrouwe van De Hollandsche Molen. Na haar aftreden in 1980 werd prins Claus beschermheer. Prins Friso volgde zijn vader op in 2005. Na het overlijden van Friso in 2013 nam prinses Beatrix de functie over.

Toekenning van het predicaat Koninklijk is een lang bestaande traditie, die werd ingevoerd door Lodewijk Napoleon na diens aanstelling als koning in 1806. De onderscheiding kan alleen worden verleend aan verenigingen, stichtingen, instellingen en grote ondernemingen. Zij symboliseert het respect, de waardering en het vertrouwen van de koning tegenover de ontvanger.

Een vereniging moet ten minste honderd jaar bestaan en in die periode een goede reputatie hebben opgebouwd. Het predicaat wordt slechts ter gelegenheid van een bijzonder jubileum verleend.

Honderd jaar

De Hollandsche Molen bestaat dit jaar 100 jaar en zet zich al een eeuw lang in voor het behoud van monumentale wind- en watermolens in het land. Daardoor telt Nederland nog steeds circa 1.200 molens. Molens die schitteren in het landschap, het dorp of de stad en die vaak zijn te bezoeken. Duizenden vrijwilligers zorgen ervoor dat de molens ook daadwerkelijk kunnen draaien en malen.

Foto: Directeur-bestuurder Nicole Bakker toont trots de oorkonde, behorend bij het predikaat Koninklijk. Naast haar Haarlems burgemeester Jos Wienen (links op de foto) en Arthur van Dijk, Commissaris van de Koning in Noord-Holland (foto Wim Giebels).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.