Predikheren Mechelen wint Onroerenderfgoedprijs 2020 Vlaanderen

Het Predikheren Mechelen is winnaar van de Onroerenderfgoedprijs 2020 in Vlaanderen. Het voormalige klooster, dat sinds 1975 leeg stond, is succesvol herbestemd tot stadsbibliotheek.

Magazine MONUMENTAAL publiceert in zijn eerstvolgende uitgave 2020 (verschijning vanaf vrijdag 9 oktober) een zeer uitvoerige reportage over de competitie en de drie genomineerden.

Culturele hotspot

De bibliotheek te Mechelen is anno nu een culturele hotspot die ook als ontmoetingsplaats gebruikt wordt door de Mechelaars. De herbestemming van het klooster zorgde letterlijk voor nieuw leven op een verlaten plek.

Minister Matthias Diependaele overhandigde de winnaar gisteravond (vrijdag 2 oktober) de Onroerenderfgoedprijs in de kerk van het Sint-Agnesbegijnhof te Sint-Truiden.

Ook publieksprijs

Het Predikheren sleepte ook de publieksprijs in de wacht op basis van een poll, waaraan 11.223 mensen deelnamen. Atelier Mestdagh kreeg van de vakjury een eervolle vermelding voor de glas-in-loodramen in de Sint-Niklaaskerk van Westkapelle.

De Onroerenderfgoedprijs Vlaanderen beloont acties die recent tot uitvoering zijn gebracht op het vlak van monumentenzorg, landschapszorg en archeologie. De vijfde editie van de prestigieuze award stond in het teken van erfgoed dat publiek toegankelijk is.

Drie genomineerden

Uit 43 kandidaten nomineerde een externe jury in juli naast het Predikheren in Mechelen het Gruuthusemuseum te Brugge (lees voor een inkijk het artikel in de augustuseditie 2020 van MONUMENTAAL) en de Sint-Niklaaskerk in Westkapelle.

Elke laureaat wint een bedrag van 2.500 euro. De winnaar ontvangt daarbovenop 12.500 euro, dus 15.000 euro in totaal.

Alles over de winnaar, laureaten en eervolle vermelding staat op de prijswebsite.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.