Prijs voor herbestemming watertoren Groningen Noorderbinnensingel

De Watertorenprijs 2016 voor herbestemming is op 27 februari tijdens een besloten bijeenkomst uitgereikt aan de watertoren Groningen Noorderbinnensingel.

Dankzij bewonderenswaardige vasthoudendheid van een aantal betrokkenen kon het ontwerp van Luc Veeger na een kwart eeuw verwezenlijkt worden. De spectaculaire ruimte wordt volgens de jury anno nu volledig uitgenut en is in alle onderdelen voor de bezoeker te ervaren. Van de halfronde lekvloer onder het reservoir en het cirkelvormige amfitheater tot de ruimte in de bovenste helft van het reservoir onder de schitterende houten kapconstructie.

Naar het inzicht van het bestuur van de Nederlandse Watertoren Stichting is sprake van een geslaagde verbouwing. De toren keert met zijn nieuwe functie terug in het hart van de Groninger samenleving.

Historie

De toren is in 1908 gebouwd voor de drinkwatervoorziening. De constructie bestaat uit een open stalen skelet dat een zogenoemd Barkhausen reservoir draagt met een inhoud van 1.000 kubieke meter.

Al even bijzonder is het feit dat de industrieel ogende toren aan de singel in het centrum van Groningen is neergezet. In de regel bouwde men indertijd torens die qua materialisatie en uiterlijk aansluiten bij de omgeving. De unieke kwaliteiten van de ‘Noorderbinnensingel’, een rijksmonument, zijn bij de herbestemming volgens het stichtingsbestuur niet alleen goed gerespecteerd, de nieuwe functie profiteert optimaal van de bijzondere ruimtelijke karakteristiek van de toren.

Ingrepen

Met precisie is een aantal ingrepen gepleegd. Het opvallendst is de glazen rugzaklift waarmee de bovenste verdieping is te bereiken. De constructie van de lift is slank en de zwart-witte geblokte decoratie refereert aan de peilschaal waarop de waterstand werd aangegeven.

In het enorme reservoir is halverwege een vloer aangebracht waardoor twee bijzondere ruimten worden gevormd. In het bolvormige onderste deel van het reservoir is een intiem amfitheater ingericht. In het bovenste cilindervormige deel bevindt zich een grote multifunctionele ruimte. Door in de vloer opgenomen beglazing zijn beide ruimten visueel met elkaar verbonden en blijft het totale reservoir tot op zekere hoogte ervaarbaar. Op de begane grond is tussen de poten van het reservoir een bescheiden cirkelvormig kantoor gebouwd. De bakstenen ommanteling tenslotte is geheel gerestaureerd.

Stimulerende twee-eenheid

De verbouwde toren en de nieuwe functie zijn volgens het bestuur van de Nederlandse Watertoren Stichting een stimulerende twee-eenheid. “De verschillende ruimten vormen een karaktervolle entourage voor kleinschalige (tot 100 bezoekers) bijeenkomsten, optredens, trouwerijen en discussies. Waar de watertoren vroeger deel uitmaakte van de publieke drinkwatervoorziening, behoort ze nu tot de publieke culturele infrastructuur van de stad Groningen”.