Prijs voor Het Huis voor Vincent

Team Kroot & Partners en B&R heeft de prijsvraag gewonnen voor herontwikkeling van de oude Dr. Landmanschool in Helvoirt. Dat heeft de jury woensdag 24 maart bekend gemaakt.

De onafhankelijke jury, onder voorzitterschap van rijksbouwmeester Floris Alkemade, wees het plan Het Huis voor Vincent unaniem aan als winnaar. Zij sprak van ‘een compleet en aantrekkelijk plan met veel potentie voor het dorp, ook dankzij de slimme programmering’.

Van Gogh

Om tot een inclusief en sprankelend ontwerp te kunnen komen heeft het winnende team zich ondergedompeld in de verhalen van het dorp – waar meesterkunstenaar Van Gogh een bijzondere rol speelt.

De karakteristieke Dr. Landmanschool aan de Kastanjelaan en de naastgelegen directeurswoning zijn in Helvoirt al ruim 100 jaar beeldbepalend en dragen door de geschiedenis heen op verschillende wijzen bij aan het welzijn van de gemeenschap.

Met een prachtige ligging aan de wandelroute door het dorp, de Van Gogh fietsroute, Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen en te midden van het toekomstige Van Gogh Nationaal Park is het gebouw een spil in het dorp. Het biedt een fantastische kans voor de cultureel erfgoed-organisatie Van Gogh Helvoirt om zowel de rol van verbinder als katalysator te vervullen voor huidige én nieuwe gebruikers. Een plek voor uitwisseling van kennis, inspiratie en zorg voor elkaar; Het Huis voor Vincent.

Van school tot kunstkwartier

Het gebouw en de plek worden opnieuw geladen met een fris programma waarbij de oorspronkelijke structuur van het gebouw zo veel mogelijk wordt hersteld en versterkt.

Monumentale waarden worden optimaal benut en waar het kan wordt zo veel mogelijk verduurzaamd en gebruik gemaakt van circulaire materialen. Straks zijn er diverse functies te vinden, zoals een Van Gogh expositie en winkel, een educatieve keuken, een ontvangstplek en informatiepunt, woonfuncties voor begeleid wonen en artists in residence.

Door het terugbrengen van een veranda krijgt het gebouw een hernieuwd en toegankelijke entreegebied en krijgt de voortuin weer een inclusief karakter. De bloementuin aan de voorzijde verwelkomt de bezoeker mettertijd met echte Van Gogh bloemen. Daar kunnen de kunstenaars uit het atelier zelfs hun eigen pigment uit halen.

De aansluiting op fiets- en wandelroutes maken de plek toegankelijk voor ontmoeting en samenkomst. Door slim om te gaan met de inpassing van het programma is het mogelijk de achtertuin te voorzien van een transparante serre en een paviljoen. De achtertuin biedt ruimte voor de gebruikers om workshops en exposities te organiseren. Er kan worden getuinierd waarbij de gewassen door Van Gogh Kitchen worden gebruikt voor thematische maaltijden uit de tijd van Vincent.

Oordeel jury

Over het winnende plan Het Huis voor Vincent merkt de jury onder meer op dat de relatieve eenvoud goed past in de dorpsstructuur en bijdraagt aan de omgeving. De historische analyse en de intrinsieke kwaliteiten van het gebouw en de plek liggen aan de basis van het plan.

De jury spreekt dan ook waardering uit voor de kwaliteit van het ontwerp dat teruggrijpt op de originele architectuur en waarin een beeldbepalende veranda wordt teruggebracht.

“De mix van gebruikers en van sociale en culturele functies in dit plan en de vernieuwde achtertuin vormen een toevoeging voor het dorp. Er is sprake van een veelheid in soorten huizen, met begeleid wonen in zelfstandig verhuurde appartementen in het hoofdgebouw”.

Betrokken

De jury vindt dat de drie teams die een plan hadden gemaakt, grote betrokkenheid bij de opgave hebben getoond en met veel passie aan hun ontwerpen hebben gewerkt. Ook getuigen de plannen alle van veel aandacht voor duurzaamheid.

“Daarbij is er oog voor sociale en economische aspecten, voor circulariteit en grondstoffen, voor klimaat en energie en vooral voor groen. Er is gekeken naar de gebruikers, de omgeving en naar inheemse planten, waarbij soms sprake was van een mooie mix van deze aspecten“.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.