Ga naar de inhoud

Project Sleutelbewaarders feestelijk van start in Garnwerd

Project Sleutelbewaarders
Sleutelbewaardersproject
Project Sleutelbewaarders

Op dinsdag 21 juni wordt in het dorp Garnwerd het feestelijke startsein gegeven voor het project Sleutelbewaarders van de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK). De kerk en basisschool OBS de Kromme Akkers gaan in dat kader structurele samenwerking aan, door de sleutel van het gebouw te delen.

De SOGK wil met het project jonge bewoners bewust maken van de rol die de kerk speelt in de plaatselijke samenleving en hun laten nadenken over wat het gebouw in de toekomst voor het dorp kan betekenen. Zo wordt bij kinderen bewustzijn en interesse gewekt over erfgoed dat zich al eeuwen in hun midden bevindt, aldus de stichting in een persverklaring.

Certificaat

Op 21 juni wordt door kerk en school een certificaat ondertekend. Beide zijn vanaf dat ogenblik samen sleutelbewaarders van het godshuis. De school ontvangt een Sleutelbewaarderskist, met daarin de sleutel van de kerk, het certificaat, het Sleutelbewaardersspel en educatief materiaal van de SOGK voor verschillende leeftijdsgroepen.

Leerlingen van de groepen 6, 7 en 8 spelen op de startdag het Sleutelbewaardersspel, ontworpen door 212 Fahrenheit concept & design uit Groningen. Met een quiz in en rond de kerk kunnen de kinderen het speciale ‘quizkerkje’ openen. Terug in de klas praten ze over wat ze hebben gezien, en over de waarde die het gebouw voor hen heeft of zou kunnen hebben. De leerlingen denken na over vragen als: Wat betekent het om een kerk te beheren? Wat vind ik mooi aan de kerk? en Waarvoor kun je een kerk gebruiken, en waarvoor niet?

Vertrouwen

Na het startsein wordt de sleutel dus daadwerkelijk gedeeld. Hierdoor ontstaat volgens de SOGK een basis van vertrouwen tussen de vrijwilligers van de plaatselijke beheerscommissie en mensen van de school. De kerk wordt een vanzelfsprekende plek voor de leerlingen. De school zet in het schooljaar verschillende activiteiten op touw in en rond de kerk, zoals de kerstviering of de eindmusical. Beide partijen denken na over wat ze voor elkaar kunnen betekenen, nu én in de toekomst.

Primeur

Garnwerd geniet de eer van de primeur van het SOGK-Sleutelbewaardersproject, dat navolging krijgt in andere dorpen in de provincie Groningen. De voorbereidingen daartoe zijn in volle gang. Negen andere scholen en kerken gaan nog dit jaar en in 2017 een soortgelijke samenwerking aan.

Foto: Het Sleutelbewaardersspel (SOGK)