Ga naar de inhoud

Project ter verduurzaming erfgoedpanden Vlaanderen

Het Vlaamse Erfgoed en Visie heeft samen met haar Nederlandse partner De Groene Grachten een tool gelanceerd om 101.000 erfgoedpanden in Vlaanderen te verduurzamen. Het project biedt de energie-audit EVA (Energie- n Verduurzamingsadvies) en een platform onder de titel De Groene Menukaart.

Erfgoedpanden in Vlaanderen hebben vaak een lage energieprestatie, standaardoplossingen zijn veelal niet geschikt. Daarom kunnen eigenaren nu op De Groene Menukaart diverse verduurzamingsopties verkennen en een energie-audit aanvragen. De audit resulteert in een adviesrapport met quick wins en langetermijnoplossingen, toegespitst op de specifieke kenmerken van het pand zonder de erfgoedwaarde aan te tasten.

Gratis platform

De Groene Menukaart is een gratis platform met informatie over verduurzamingsmogelijkheden, subsidies, financiering en regelgeving specifiek voor Vlaamse erfgoedgebouwen. EVA gaat een stap verder door maatwerkadviezen te geven. Dit proces begint met een nulmeting en een bezoek van een adviseur, uitmondend in een onafhankelijk adviesrapport. Dit verslag geeft inzicht in zowel kosteneffectieve oplossingen als uitgebreide verduurzamingsmogelijkheden, zoals isolatie en zonnepanelen.

CEO Edith Vermeiren van Erfgoed en Visie benadrukt de noodzaak van gespecialiseerde oplossingen voor erfgoedpanden en de voordelen van kleine en grote verduurzamingsmaatregelen. “Dankzij de samenwerking met De Groene Grachten profiteert Vlaanderen van twaalf jaar ervaring en data uit meer dan tweeduizend projecten in Nederland”.

Foto: 19-eeuwse villa te Den Haag. Het initiatief biedt ook in Vlaanderen eigenaren van historische panden de mogelijkheid hun bezit energiezuinig en toekomstbestendig te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.