Ga naar de inhoud

Provincie leent museum Overloon 5 miljoen euro

De provincie Noord-Brabant leent het Oorlogsmuseum Overloon vijf miljoen euro. Het geld is bestemd voor het project ‘voor nieuw publiek’, dat onder meer bestaat uit een levensechte simulatie van D-Day en de Slag bij Overloon. Het eerste deel is naar verwachting gereed in oktober 2024, wanneer Brabant 80 jaar bevrijding viert.

Het Oorlogsmuseum Overloon behoort samen met het Anne Frank Huis in Amsterdam en Kamp Westerbork tot de drie best bezochte oorlogs- en herinneringsmusea van Nederland. Het is een bijzondere plek om (Brabants) erfgoed over de Tweede Wereldoorlog voor volgende generaties te behouden.

Het museum wil de komende 15 jaar doorgroeien naar 200.000 bezoekers per jaar. Daartoe is het projectplan ‘voor nieuw publiek’ opgesteld, waarmee Overloon wil transformeren van een traditioneel naar een gethematiseerd museum. Ofwel: van voorwerpen in vitrines naar een multimediale beleving die aansluit bij de verwachtingen van een nieuwe generatie. Ook de buitenruimtes worden aantrekkelijker ingericht.

De prijs van vrijheid

Het Oorlogsmuseum Overloon wilde deze stap enkele jaren geleden al zetten, maar miste de financiële armslag. De provincie Noord-Brabant is nu bereid bij te springen in de vorm van een hypothecaire lening. Met het geld kan het museum de komende jaren twee van in totaal vijf paviljoens verwezenlijken. In elk paviljoen wordt een thema eigentijds vormgegeven. Het eerste is D-Day, het tweede de Slag bij Overloon.

Hiertoe worden levensechte decors gebouwd zodat bezoekers straks als het ware zelf over Omaha Beach of over het slagveld van Overloon kunnen lopen. Zo zien ze van dichtbij welke prijs is betaald voor de vrijheid.

80-jarig bestaan

Het paviljoen over D-Day wordt naar verwachting opgeleverd in het najaar van 2024, wanneer Brabant 80 jaar bevrijding viert. Het tweede paviljoen volgt in 2026, het jaar waarin het Oorlogsmuseum Overloon 80 jaar bestaat.

Met de lening, die in twee termijnen wordt verstrekt, draagt de provinciale overheid naar eigen zeggen bij aan de ambitie om cultuur en erfgoed op een levendige manier dichtbij de inwoners te brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.