Publieksgebouw De Hoge Veluwe gaat Park Paviljoen heten

Het nieuwe publieksgebouw op De Hoge Veluwe gaat Park Paviljoen heten. De naam, bedacht door Irene Ketting uit Rhoon, is gekozen uit bijna 200 inzendingen.

De voornaamste reden om voor Park Paviljoen te kiezen is volgens de jury omdat die naam iets vertelt over wat het gebouw is. Dat kreeg de voorkeur boven bijvoorbeeld aanduidingen die naar het verleden verwijzen.

Zoektocht

In Het Nationale Park De Hoge Veluwe hebben gebouwen doorgaans een naam, vaak met een eigen geschiedenis.

Voor het in aanbouw zijnde nieuwe publieksgebouw ging het park daarom op zoek naar een passende naam voor dit bijzondere project. Een flinke opgave, want het pand wordt het hart van De Hoge Veluwe en zal het parkrestaurant, een informatiebalie, zalen en de parkwinkel huisvesten. Het is straks dé nieuwe plek voor de start van een dagje Hoge Veluwe.

Prijsvraag

Omdat het gebouw bij uitstek voor en van het publiek moet zijn, werd via social media en Bouwmagazine 99 – dat in de aanloop naar de bouw zes keer door het park wordt uitgegeven – een prijsvraag uitgeschreven.

De jury bestond uit Seger van Voorst tot Voorst (directeur), Monique Kokke (hoofd bezoekersmanagement), Pieter van Oord (lid raad van toezicht), Michiel Jaski (voorzitter raad van advies) en Hein van Beek (marketingadviseur).

Passend

De jury vond de naam Park Paviljoen temeer passend omdat de term paviljoen over het algemeen refereert aan een bouwwerk voor ontspanning of vermaak.

In het Nederlands is de definitie tevens uitgebreid naar uiteenlopende ruimtes die gekenmerkt worden door eigenheid in vorm, functie en gebruik. Bovendien mag het Park Paviljoen aansluiten in een variatie van paviljoens verspreid over de wereld, zoals het befaamde Royal Pavilion in Brighton, het Barcelona-paviljoen in Barcelona en het Rietveldpaviljoen in de beeldentuin van het Kröller-Müller Museum.

Opening op 21 juni

Winnares Irene Ketting is op 21 juni als gaste aanwezig bij de officiële opening van het gebouw, zij krijgt met zeven genodigden een Landrover-safari onder begeleiding van de boswachter én een diner in het Park Paviljoen.

Anton en Helene Kröller-Müller, grondleggers van De Hoge Veluwe, brachten natuur en kunst ‘tot nut en genot der gemeenschap’ bijeen, met als icoon het Jachthuis Sint Hubertus dat in 1920 werd geopend. 99 jaar later voltooit het park de bouw van een nieuw iconisch gebouw. www.hogeveluwe.nl/magazine99.