Ga naar de inhoud

Raadhuis Hilversum wil voorbeeld zijn van verduurzaming monumenten

Het raadhuis van Hilversum, beroemd ontwerp van architect en stedenbouwkundige Willem Marinus Dudok, wordt in 2022 volledig CO2 neutraal gemaakt. Na de ingreep is het iconische raadhuis in de mediastad naar verwachting van de lokale bestuurders een voorbeeld voor alle monumenten in Nederland.

Verantwoordelijk wethouder Jan Kastje (o.a. Monumenten) is blij: “Samen bouwen we aan een duurzaam Hilversum. Door ons rijksmonument CO2 neutraal te maken, laten we andere eigenaren zien dat duurzame oplossingen mogelijk zijn met behoud van de waarden van hun monument. Onze ervaringen gaan we zeker delen”.

Gezond binnenklimaat

Afgesproken is dat het monumentale gebouw in gebruik blijft als bestuurscentrum en kantoor. Daartoe zijn maatregelen nodig om een gezond binnenklimaat te bieden aan alle medewerkers.

“Daarnaast willen we het raadhuis verder verduurzamen. Dat is een van de doelstellingen uit het coalitieakkoord, waarin we hebben gezegd dat de gemeentelijke organisatie in 2022 klimaatneutraal moet zijn. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) oordeelt positief”, zegt Kastje.

Neutraal

In 2050 moet heel Hilversum klimaatneutraal zijn. Aan alle inwoners en ondernemers vraagt het gemeentebestuur energie te besparen en hun woning of pand te isoleren.

Volgens wethouder Kastje (Groen Links) is een rijksmonument, zoals het raadhuis, in dit verband een uitdaging. “Maar het kan. Isoleren is de eerste prioriteit. Dat betekent dat we isolerend glas aanbrengen, de plafonds isoleren en gaan ventileren om vocht en schimmel te voorkomen”.

Compensatie

Ter compensatie van de resterende CO2-uitstoot van het raadhuis worden 3.100 zonnepanelen geplaatst. Naar een daartoe geschikte locatie in Hilversum wordt nog gezocht.

Naast het raadhuis wordt de gemeentewerf aangepakt om CO2-neutraal te worden door extra isolatie, ventilatie met warmteterugwinning, een warmtepomp en extra zonnepanelen.

Kastje: “Die ingreep doen we nog dit jaar. In totaal (raadhuis en gemeentewerf) gaat het om een vermindering van 47 procent van de CO2 uitstoot. De overige gebouwen van de gemeente, worden meegenomen als we een strategische huisvestingsvisie hebben afgerond. Dan wordt duidelijk of bijvoorbeeld het stadskantoor in eigen gebruik blijft en ook meegaat in de klimaatneutraal aanpak”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.