Ga naar de inhoud

Rapport: hoe om te gaan met klimaatverandering

Effecten van klimaatverandering zijn ook voor erfgoed zichtbaar. Het ministerie van OCW, en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed als onderdeel daarvan, werken met Europese partners samen aan dit thema. Een van de resultaten is een nieuw rapport met korte en krachtige aanbevelingen hoe om te gaan met klimaatverandering en cultureel erfgoed.

Het verslag telt ruim tachtig voorbeelden, afkomstig uit heel Europa. Ze bieden praktische inspiratie en inzichten en laten zien hoe andere landen omgaan met de klimaateffecten op cultureel erfgoed. Zo heeft Italië al veel langer dan Nederland ervaring in het omgaan met droogte en watertekort.

Klimaatbestendige KBL

Vanuit Nederland is het initiatief ‘Klimaatbestendige Kastelen, Buitenplaatsen en Landgoederen’ ingebracht. Dit project brengt voor verschillende buitenplaatsen en landgoederen droogte en wateroverlast in kaart.

Op 150 plekken wordt gemonitord wat droogte voor effect heeft en worden concrete maatregelen genomen om het waterbeheer in verschillende landgoedzones te verbeteren, bijvoorbeeld door verhoging van het grondwaterpeil en herstel van oude sprengen.

De stichting Kastelen, Buitenplaatsen en Landgoederen (sKBL), drie provincies, enkele waterschappen en de gemeente Zeist werken hiervoor nauw samen. De Erfgoed Deal ondersteunt het project.

Europese samenwerking

Het rapport Strengthening cultural heritage resilience for climate change: where the Green Deal meets cultural heritage is opgesteld in opdracht van de Europese Commissie.

Experts op het gebied van erfgoed en klimaat afkomstig uit de lidstaten kwamen bij elkaar. Ze wisselden ervaringen uit en stelden aanbevelingen op om de weerbaarheid van cultureel erfgoed tegen klimaatverandering te versterken, en hoe cultureel erfgoed kan bijdragen aan de duurzaamheidsdoelen van de EU (de zogenoemde Green Deal).

Foto: De Akropolis in Athene, Griekenland, tijdens een sneeuwstorm op 17 februari 2021 (foto Stavros Petropoulos).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.