Ga naar de inhoud

Rechtbank: Opgraving Spitfire uit WOII illegaal

De rechtbank in Roermond heeft drie mannen veroordeeld voor een illegale archeologische opgraving. Het trio was in 2018 op zoek gegaan naar overblijfselen van een Spitfire uit de Tweede Wereldoorlog.

De eerste verdachte, uit Meerlo, begon destijds met het graven van een groot gat op de plek waar in zijn dorp op 28 mei 1944 een Spitfire was neergestort. Op enkele meters diepte vond hij inderdaad resten van het vliegtuig.

De man haalde de twee andere verdachten erbij om hem te helpen met het uit de grond halen van het zware motorblok. Verder vonden de verdachten onder andere goed bewaard gebleven landkaarten, een parachute, een reddingsvest en een aantal zuurstoftanks. De vondsten werden onderling verdeeld.

Spitfire is erfgoed

De rechtbank Roermond stelde vast dat de resten van de Spitfire cultureel erfgoed zijn en dat de Erfgoedwet het graven naar cultureel erfgoed verbiedt.

Een archeologische opgraving mag louter worden uitgevoerd door organisaties die daarvoor een speciaal certificaat hebben. Bovendien oordeelde de rechter dat de resten van de Spitfire na al die jaren nog steeds eigendom zijn van het Verenigd Koninkrijk. Daarom was er ook sprake van diefstal.

Taakstraffen

De rechtbank legde de daders op dinsdag 29 november taakstraffen op, variërend van 80 tot 100 uur. Twee van hen kregen ook een maand voorwaardelijke gevangenisstraf. De drie mannen kunnen nog in hoger beroep gaan.

Rol Inspectie

Het onderzoek naar de overtredingen, in gang gezet door de Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed, is door de politie in samenwerking met de inspectie uitgevoerd.

Nadat een zuurstoftank op internet te koop was aangeboden hebben de politie en de inspectie de woning van een van de verdachten doorzocht, waarbij een document afkomstig uit de Spitfire werd aangetroffen.

Zie ook

Foto: Afbeelding van een beeld van ‘Vrouwe Justitia’ (foto Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.