Ga naar de inhoud

Record rapportcijfer voor Klimmen-Ransdaal

Klimmen-Ransdaal is opnieuw het meest gewaardeerde spoorwegstation van Nederland. Het station op de Zuid-Limburgse Heuvellandlijn kreeg van reizigers het rapportcijfer 8,7, de hoogste score sinds het begin van de NS-meting. Reizigers waarderen het station om zijn mooie ligging en vanwege zijn monumentale gebouw.

Nederland telt in totaal 393 stations. Jaarlijks meet de NS de tevredenheid door op ieder station reizigers een enquête te laten invullen. In 2023 gaven 83.162 reizigers hun mening.

Het gebouw Klimmen-Ransdaal, geopend op 1 maart 1915, is een ontwerp van George van Heukelom. Het station in de Limburgse gemeente Voerendaal is uitgerust met een restaurant en terras op het perron. Aan dezelfde Heuvellandlijn is ook nummer twee Schin op Geul (8,24) te vinden. Station Mantgum in Friesland eindigde in de meting op de derde plaats (8,18).

Koud, verlaten en inspiratieloos. Of juist sfeervol, pittoresk en met goede service? De meningen over treinstations in Nederland lopen uiteen, blijkt uit de belevingsmonitor van NS.

Lage Zwaluwe laatste

Lage Zwaluwe in Moerdijk (Noord-Brabant) belandde op de laatste plaats met het rapportcijfer 4,6. Ondanks aanpassingen, zoals vernieuwing van het perron en de verlichting, blijven reizigers het treinstation sfeerloos vinden.

Lage Zwaluwe aan de spoorlijn Dordrecht – Breda ligt op afstand van het dorp en naast de snelweg. NS en ProRail doen onderzoek hoe ze het station kunnen verbeteren. Ook Den Helder Zuid kreeg van reizigers een onvoldoende (5,4).

Verbinding met omgeving cruciaal 

Volgens Sebastiaan de Wilde, directievoorzitter van NS Stations, laten de twee stations met een onvoldoende zien hoe belangrijk de verbinding is tussen station en omgeving. “De stations zijn functioneel op orde, maar ze liggen te ver van de bewoonde wereld. Een station krijgt pas een ziel als het verbonden is met zijn omtrek. Niet voor niets is een station wat ons betreft een belangrijk knooppunt voor meer dan de trein alleen. Het is een essentiële voorwaarde bij de inrichting van stationsgebieden en aanpassingen aan stations. Afgelopen jaar hebben 89 initiatieven van omwonenden, sociale ondernemers en andere maatschappelijke partners op onze stations een plek gekregen”.

Directeur Karen te Boome van ProRail Stations vindt, dat ProRail en NS voldoende kennis en ervaring in huis hebben om aangename en kwalitatief goede stations te ontwikkelen. “Maar ProRail en NS kunnen het niet alleen. We zoeken samenwerking met andere partijen om te investeren. Uit de scores blijkt dat op veel stations werk aan de winkel is aan de beleving bij onze reizigers. Op die stations willen we dat reizigers zich prettiger voelen, denk aan een fijne beschutting, comfortabele wachtruimte en voldoende winkelaanbod”.

Driebergen-Zeist in top 10 

Station Driebergen-Zeist staat weer in de top 10. Reizigers gaven het een 7,9. Het station en het gebied eromheen zijn in 2021 compleet vernieuwd. Er zijn een nieuwe fietsenstalling, parkeergarage en busstation gebouwd en er is een Stationshuiskamer waar je warm kunt wachten. Bovendien behoort Driebergen-Zeist tot de vier stations waar een OV-ebike te huur is.

Verbouwingen

ProRail en NS blijven naar eigen zeggen werken aan het verbeteren van stations. Zo zijn afgelopen jaar onder andere stations Dordrecht Zuid, Naarden-Bussum, Almere Centrum, Roermond en Tiel opgeleverd na verbouwingen.

Ook dit jaar wordt hard gewerkt. Zo wordt binnenkort het gloednieuwe station Ede-Wageningen opgeleverd en worden Amsterdam Centraal, Amsterdam Zuid en Groningen klaargemaakt voor de toekomst.

Foto: Klimmen-Ransdaal is opnieuw het meest gewaardeerde spoorwegstation van Nederland (foto Arriva Nederland).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.