Reddingspoging staakt, Catalina naar VS

Het militaire watervliegtuig Catalina vertrekt definitief naar de Verenigde Staten. Een ultieme reddingspoging van erfgoedvereniging Heemschut, de Nationale Federatie Historische Luchtvaart, de Koninklijke Stichting Defensiemusea en de Stichting Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht heeft niet tot behoud van het vliegtuig voor Nederland geleid.

De tijd bleek te kort geldschieters te vinden die de Catalina van de huidige eigenaren wilden overkopen. Verantwoordelijk minister Ingrid van Engelshoven (OCW) zag bovendien geen noodzaak het Nationale Aankoopfonds aan te spreken om het vliegtuig voor de nationale collectie te verwerven, zoals door de actievoerende partijen bepleit. Temeer omdat in het depot van het Nationaal Militair Museum nog een, zij het in zeer slechte staat verkerende, Catalina staat.

Gelopen koers

“Voor ons houdt het op, de race is gelopen”, zegt Christian Pfeiffer van Heemschut. Daarbij speelt een rol dat het toestel bij de aankopende Amerikaanse stichting in goede handen is.

Toch is de organisatie teleurgesteld. “Het betreft belangrijk mobiel erfgoed”, aldus Pfeiffer. “De gang van zaken toont aan dat daarvoor geen goede bescherming is geregeld”.

Het vliegtuig vertrekt naar verwachting begin volgend jaar uit het Nederlandse luchtruim.