Ga naar de inhoud

Eindresultaat renovatie KMSKA adembenemend

Renovatie KMSKA

Het monumentale neoklassieke Koninklijk Museum voor Schone Kunsten (KMSKA) in Antwerpen is op zaterdag 24 september opengesteld. Daar ging een elf jaar durende renovatie aan vooraf. Het resultaat is adembenemend.

De combinatie van klassieke historie en moderne eigentijdse kunst in een met zorg gerestaureerd gebouw voorzien van futuristische nieuwbouw heeft het mooiste museum Vlaanderen opgeleverd.

Hamerslag

De heropening van het imposante museum is een krachtige hamerslag op het aambeeld van de culturele identiteit van de regio. Vandaar dat de Vlaamse omroep VRT met het thema ‘Ontdek het KMSKA’ via reclamespotjes op tv aandacht vraagt voor de heropening.

Vanuit het museum worden bovendien live-uitzendingen met bekende Vlamingen uitgezonden. Doel is om luisteraars en kijkers aan te sporen zelf creatief te zijn en aan de slag te gaan.  De ingezonden kunstwerken zijn te bewonderen op de Nationale Expo, die van 22 december tot 22 januari in het KMSKA wordt gehouden.

De Nationale Expo is daarvoor op zoek naar verborgen talent en vraagt bezoekers zich te laten inspireren door Vlaamse meesters als Peter Paul Rubens met magistrale schilderijen als de Aanbidding van de koningen.  Het KMSKA is gevestigd aan het Leopold de Waelplaats 2, in Antwerpen. www.kmska.be

KAAN Architecten

Het Nederlandse architectenbureau KAAN-Architecten had de projectleiding van de restauratie en nieuwbouw van het KMSKA. Professor Dikkie Scipio was projectleider. KAAN-Architecten won met het project meerdere prijzen:

2022    Winner International Architecture Awards;

2022    Royal Museum of Fine Arts Antwerp;

2021    Winner European Cultural Heritage Award, KMSKA;

2021    Nomination European Union Prize for Contemporary Architecture  – Mies van der Rohe Award.

Foto: De renovatie van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen nam elf jaar in beslag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.