Ga naar de inhoud

Renovatie Trippenhuiscomplex wint Gouden A.A.P.

De verbouwing van het Trippenhuiscomplex is onderscheiden met de Gouden A.A.P. 2020, de belangrijkste Amsterdamse Architectuur Prijs. De award, die jaarlijks wordt uitgereikt, is bij uitstek een bekroning voor het werk van de architect (Office Winhov) én de opdrachtgever (eigenaar het Rijksvastgoedbedrijf en bewoner de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen).

Het Trippenhuiscomplex bestaat uit vijf naast elkaar gelegen panden aan de Kloveniersburgwal. Kern is het monumentale Trippenhuis, ontworpen door Justus Vingboons voor de broers Louys en Hendrik Trip en in 1662 opgeleverd.

Sinds 1812 biedt het Trippenhuis, een prestigieus voorbeeld van Nederlands classicisme, samen met de vier aangelegen gebouwen onderdak aan de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

Meesterproef

De verbouwing van het Trippenhuiscomplex door Office Winhov in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf en de KNAW ziet de jury als ‘een meesterproef’.

“De excellente renovatie is spectaculair subtiel. Het project straalt vakmanschap en goed opdrachtgeverschap uit. Alle details kloppen. Ook al is het niet je stijl, je kunt niet om de kwaliteit heen. Het gebouw is dienstbaar aan de eeuwenoude bewoner. De architect heeft zich gedragen als ambachtsman en dat levert ongekende kwaliteit op”, aldus de vakjury in haar rapport.

Roger Mol, directeur transacties en projecten bij het Rijksvastgoedbedrijf, is trots het pand met de KNAW, de rijksbouwmeester en andere partners te hebben kunnen renoveren tot ‘een uitnodigend huis voor wetenschap en kunst’. “We voelen ons vereerd dat de vakjury die gezamenlijke inspanningen in het Trippenhuis herkent”.

Prijs en jury

De Gouden A.A.P. 2020 is donderdag 24 september uitgereikt in het NEMO Science Museum. Het project Trippenhuis werd gekozen uit tien kanshebbers.

De Amsterdamse Architectuur Prijs, beschikbaar gesteld door architectuurcentrum ARCAM, bestaat sinds 2008. In de vakjury van de dertiende editie hadden zitting Cassandra Wilkins (architectuurhistoricus bij Crimson Historians and Urbanists), Julius Taminiau (architect en oprichter van Julius Taminiau Architects) en Caroline Nevejan (chief science officer gemeente Amsterdam).

Foto: René de Wit.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.