Ga naar de inhoud

Renoveren in quarantainegebied Huis ter Heide

Het opknappen van barakken op defensieterrein Huis ter Heide bij Zeist leek een routineklus. Alles veranderde echter toen het quarantainegebied werd. Hoe is die klus ondanks de coronamaatregelen geklaard? Een terugblik.

Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) kreeg eind 2018 de opdracht om vier legeringsgebouwen, die nog in redelijke staat waren, te renoveren. Ook moest er, om de stroomvoorziening op het terrein te verbeteren, een nieuwe transformator op het terrein worden geplaatst.

“Het karwei begon in de zomer van 2019. De werkzaamheden bestonden uit nieuwe vloeren leggen, wanden sauzen, kitwerk vernieuwen in de badkamers, dat soort zaken”, herinnert zich RVB-projectleider Alinda Driesen.

Evacués

Een recht toe recht aan klus, dachten Volker Wytzes van Van Miltenburg Bouw en Onderhoud en locatiemanager Chris Scholten van Defensie. Totdat begin februari 2020 Nederland burgers terughaalde uit Wuhan, de stad in China waar de pandemie begon.

Scholten: “Een deel van de evacués uit Wuhan werd tijdelijk opgevangen in Huis ter Heide. Maar daar bleef het niet bij. Het legerkamp werd ook aangewezen als quarantainegebied voor militairen die op uitzending gingen”.

Soms logeerden meer dan driehonderd militairen op het terrein.

Slim werken

“Het was spannend, omgaan met quarantainemaatregelen op een militair terrein”, beaamt aannemer Wytzes. Bovendien was in het begin van de pandemie onduidelijk hoe schadelijk het virus was. “Maar de mannen op de werkvloer zijn gewoon doorgegaan”.

De barakken zouden aanvankelijk een voor een leeggehaald worden, zodat de aannemer er aan de slag kon. Na zo’n vier maanden zou het gebouw dan weer vrij worden gegeven, waarna de volgende aan de beurt was. Maar dat plan werkte niet meer. Elk gebouw zat vol mensen in quarantaine.

Wytzes: “We moesten er slim omheen werken. Kwestie van goed afstemmen met de kazerne. Wanneer zijn welke kamers leeg? Kunnen mensen tijdelijk in een ander onderkomen? Hoe veroorzaken we de minste overlast?”

Zonder stroom

Het installeren van de nieuwe transformator was een uitdaging omdat daarvoor de stroom moest worden afgesloten. Ook in het gebouw waarin ontbijt, lunch en avondeten werden geserveerd.

“Zoiets heeft natuurlijk gevolgen; denk aan koelapparaten, koelkasten en opslag. In nauwe samenwerking met Defensie en onder meer de facilitaire dienst is het beste moment bepaald voor de werkzaamheden”, verklaart RVB’er Driessen.

De locatie van de transformator lag midden in het quarantainegebied en was daardoor onbereikbaar. Om dat probleem op te lossen heeft Defensie de plek twee weken aan het quarantainegebied onttrokken. Aannemer Wytzes: “Dan konden we er met onze busjes bij”.

Samenspel

Zonder het samenspel tussen het ministerie van Defensie en de aannemer was het nooit gelukt het project af te ronden, weet Wytzes. “Elkaars problemen begrijpen en dan gezamenlijk een oplossing vinden. Het klinkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet”.

Volgens Scholten van Defensie was laveren onder deze omstandigheden allesbehalve gemakkelijk. “Maar het is gelukt. Hierbij ook complimenten voor het RVB. Projectleider Driesen bewoog mee, dacht mee, zocht oplossingen en kreeg alle neuzen dezelfde kant op”.

Beter resultaat

De goede sfeer leidde er toe dat iedereen bereid was extra stappen te zetten voor een beter eindresultaat. Zo bleek tijdens de renovatie van een van de gebouwen dat de buitenkant verouderd was. Buitenschilderwerk stond echter niet op de planning.

Driesen: “In overleg met collega’s bij het RVB hebben we dat naar voren gehaald en meegenomen, zodat we er echt weer een mooi gebouw van konden maken”.

Foto: Vlnr locatiemanager Chris Scholten van Defensie, Alinda Driesen van het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) en Volker Wytzes van Van Miltenburg Bouw en Onderhoud bij een van de gerenoveerde gebouwen op defensieterrein Huis ter Heide in Zeist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.