Reproductie mortier in gietijzer

In het Groningse Wedde wordt een bisschoppelijk mortier gereproduceerd. Volgens de initiatiefnemers een mooie kapstok om de regionale jeugd te onderwijzen in de gebeurtenissen ten tijde van Gronings Ontzet in 1672.

Nabootsing van de mortier is als icoonobject een aanvulling op de al aanwezige immateriële viering van het Rampjaar in het noorden. Zij levert straks naar het zich laat aanzien een bijdrage aan de noodzaak de cultureel-historische en culturele waarde van de historie in het Groningse te onderwijzen en te herdenken.

Kennis verzekerd

Met het resultaat blijft de kennis van de geschiedenis verzekerd voor toekomstige generaties. Volgend jaar wordt de mortier het centrale en lichtend voorbeeld van presentaties aan basisscholen. Ook wordt de vuurmond door de stichting de Burcht Wedde uitgeleend aan geïnteresseerde Groninger partijen.

Een reproductie in gietijzer en met een stoel van hardhout kan volgens de initiatiefnemers tegen een stootje en is daardoor geschikt voor plaatsing op openbare plaatsen in Groningen, denk aan 2022 tijdens de 350-jarige viering/herdenking van het Rampjaar/Groningens Ontzet in augustus.

Foto: Reproductie van de mortier is een bijzonder project in Groningen en voor Nederland. 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.