Meteen naar de inhoud

Restauratie Dongecentrale officieel van start

Dongecentrale

dongecentrale

Op het terrein van de Dongecentrale in Geertruidenberg is een begin gemaakt met de restauratie van het filterhuis. Het gebouw krijgt nieuwe dakbedekking, het voegwerk in de gevels wordt hersteld en de kozijnen, ramen en deuren worden opgeknapt.

De uit verschillende gebouwen bestaande Dongecentrale behoort tot de grote erfgoedcomplexen die de provincie Noord-Brabant de komende jaren herbestemt in samenwerking met non-profitorganisatie BOEi.

Evenementenlocatie

De restauratie van het filterhuis wordt beschouwd als een belangrijke stap voorwaarts in dit proces. De werkzaamheden moeten in maart 2016 klaar zijn. Daarna willen de provinciale overheid en BOEi het gebouw tijdelijk verhuren als evenementenlocatie.

Het filterhuis, dat in het verleden koelwater leverde voor de energiecentrale, staat pal langs laaglandbeek de Donge. Gezien de ligging aan het water en de karakteristieke uitstraling, bestaat er volgens beide partijen veel belangstelling voor tijdelijk gebruik van de locatie. Reden waarom het filterhuis als eerste wordt aangepakt. Voor dit karwei is in 2014 subsidie verleend.

Het hoofdgebouw van de centrale, het kantoor en de dienstwoningen gaan vervolgens de komende jaren in fasen op de schop.

Herbestemming

BOEi en de provincie Noord-Brabant sleutelen intussen gezamenlijk aan plannen voor het gebruik van de centrale op lange termijn. Het streven is met de herbestemming uiteindelijk weer aan te sluiten bij de oorspronkelijke functie van het gebouw.

“De Dongecentrale is de eerste provinciale elektriciteitscentrale in Brabant”, weet verantwoordelijk gedeputeerde Henri Swinkels. “Doordat bedrijven in onze provincie van daaruit centraal van energie werden voorzien, hoefden zij niet allemaal hun eigen stoomgeneratoren te hebben. Dat is een belangrijke impuls geweest voor de provinciale economie. Daarom is de centrale belangrijk voor de verhalen van Brabant”.

Nieuw hoofdstuk

BOEi-directeur Arno Boon: ”Bij dit soort projecten behouden we de gebouwen en voegen we via herbestemming een nieuw hoofdstuk toe aan die verhalen. Bovendien zorgen we er voor dat de projecten zichzelf op lange termijn kunnen bedruipen.”

 

 

%d bloggers liken dit: