Meteen naar de inhoud

Restauratie glaskunstwerk Berend Hendriks in Utrecht

In de tweede helft van de vorige eeuw tekende beeldend kunstenaar Berend Hendriks voor twee werken in en bij het schoolgebouw van MBO Utrecht aan de Columbuslaan: in het gebouw in 1966 een glaswand en buiten, in de directe nabijheid, in 1991 een ruimtelijk kunstwerk.

Het schoolgebouw wordt op het ogenblik ingrijpend gerenoveerd. De Werkgroep Monumentale Kunst van erfgoedvereniging Heemschut en MBO Utrecht hebben zich met succes ingespannen voor zorgvuldige restauratie van het glasraam. Het karwei wordt binnenkort uitgevoerd.

Arnhemse School

Berend Hendriks (1918-1979) was een veelzijdig en veelgevraagd kunstenaar die tal van hoogwaardige monumentale werken in diverse technieken heeft vervaardigd.

Met zijn ideeën en werkwijze gaf hij inhoud aan de zogeheten Arnhemse School: een vernieuwende, abstraherende en geometrische, architecturale vormgeving op pleinen, aan gevels in binnen- en buitenruimtes.

Glasappliqué

Het raam in Utrecht is een glasappliqué. Hendriks heeft er in zijn werkzame leven een klein aantal gemaakt.

Een glasappliqué bestaat uit meerdere lagen gelijmd glas. Door glas te lijmen in plaats van met lood te werken (glas-in-lood), werd het mogelijk vrijer te werken. De na de oorlog in Nederland uitgevonden techniek werd al vrij snel populair. Ook internationaal trekt deze kunstvorm de aandacht.

Schade

Het raam aan de Columbuslaan heeft op diverse plekken schade als gevolg van vandalisme en het natuurlijk verval van glaskunstwerken.

Met een zorgvuldige restauratie wordt het volgens de initiatiefnemers mogelijk dit belangrijke kunstwerk een duurzame toekomst te geven. Het werk in de tuin blijft eveneens behouden en wordt ingepast in een nieuw tuinontwerp.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: