Ga naar de inhoud

Restauratie hoofdburcht Kasteel Gemert voltooid

De intensieve restauratie van de hoofdburcht van Kasteel Gemert is nagenoeg voltooid. Daarmee is een belangrijke nieuwe stap gezet op weg naar het uiteindelijke doel: de omvorming van het huidige monument tot hotel van wereldklasse (Curio Collection by Hilton), waar ook inwoners van Gemert-Bakel profijt van zullen hebben: het cultureel erfgoed zal deels gebruikt worden ten dienste van de samenleving.

Op Tweede Pinksterdag (maandag 29 mei) wordt uitgebreid stilgestaan bij de oplevering van de hoofdburcht, een van de meest in het oog springende delen van het kasteelcomplex.

Wie geïnteresseerd is in de geschiedenis en toekomst van het kasteel is deze dag volgens landgoedeigenaar Bas van de Laar welkom om het resultaat van de restauratie te komen bewonderen. “Belangstellenden krijgen tevens een goed beeld van het beoogde eindresultaat van de totale restauratie van het monument. De hoofdburcht toont zijn schoonheid als nooit tevoren”.

Dag van het Kasteel

De openstelling vindt plaats in het kader van de Dag van het Kasteel, een gelegenheid waarbij vele tientallen kastelen en buitenverblijven verspreid over Nederland hun poorten openzetten. Op het landgoed Kasteel Gemert zijn zowel de hoofdburcht als het kasteelplein en het kasteelpark van 12.00 uur tot 17.00 uur geopend.

Het is voor het eerst sinds lange tijd dat een groter publiek tot de bouwplaats kan worden toegelaten. Geïnteresseerden kunnen deelnemen aan rondleidingen. Wie vragen heeft over de restauratieactiviteiten kan terecht bij de bouwspecialiseten. Ook vrijwilligers van de VVV en de Heemkundekring Gemert zijn aanwezig. Zij kunnen alles vertellen over het roemruchte en kleurrijke verleden van Kasteel Gemert.

Aan het einde van de rondleidingen is er de mogelijkheid voor een bezoek aan het nieuwe inspiratiepunt van de VVV aan het Ridderplein. Ook aan kinderen is gedacht. Hun wacht een verrassing.

Woonresidenties en luxe hotelsuites

De hoofdburcht van Kasteel Gemert herbergt binnenkort een combinatie van woonresidenties en luxe hotelsuites. Van de Laar: “Nu de restauratie van de buitenzijde is opgeleverd, gaan we verder met de binnenafwerking én met de ondergrondse gang onder het binnencour, die de hoofdburcht verbindt met andere delen van het kasteelcomplex”.

Kasteel Gemert Eindhoven Curio Collection by Hilton omvat na de verbouwing minimaal 64 kamers van het hoogst denkbare niveau. Bij de luxueuze afwerking van de kamers en de overige vertrekken werkt het team van Kasteel Gemert samen met designer en binnenhuisarchitect Piet Boon.

Archeologische vondsten

Bij opgravingen onder het binnencour en rond de hoofdburcht zijn eind vorig jaar de fundamenten gevonden van het oorspronkelijke kasteel, dat dateert uit het einde van de veertiende eeuw.

In die jaren werd het kasteel bewoond door de Duitse Orde, een broederschap van Kruisridders. Het drie meter diepe ondergrondse metselwerk dat werd blootgelegd, is inmiddels geconserveerd. Het zal op bijzondere wijze worden geïntegreerd in het ontwerp van het hotel. “Hotelgasten die door de ondergrondse gangen lopen kunnen zich zo een goed beeld vormen van de geschiedenis van het kasteel. En dan hebben we het nog maar over een klein deel van de bijzondere beleving die hen te wachten staat”.

Geen loze praatjes

Van de Laar is tevreden met het tempo waarin de restauratie van het totale kasteelcomplex zich voltrekt. “We gaan er nog steeds vanuit dat voorjaar 2025 de eerste gasten het nieuwe hotel kunnen bezoeken. Tijdens de rondleidingen kan iedereen zich er persoonlijk van overtuigen dat we doen wat we beloven en dat onze verwachtingen omtrent de haalbaarheid van onze plannen met betrekking tot dit prachtige monument geen loze praatjes zijn geweest. Nu het eindontwerp van het Masterplan rond de transformatie van het Landgoed door de gemeente Gemert-Bakel is goedgekeurd – en we ook in juridisch opzicht geen belemmeringen meer verwachten – gaan we door op de ingeslagen weg”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.