Ga naar de inhoud

Restauratie kasteelruïne Ter Elst ligt op schema

Het Kempens Landschap werkt gestaag verder aan de voorbereiding van de restauratie van de kasteelruïne Ter Elst in Duffel in de Belgische provincie Antwerpen. Na terugkoppeling met de bevolking afgelopen zomer is kortgeleden de omgevingsvergunning goedgekeurd. Nog dit jaar wordt een aannemer aangesteld. Als alles volgens plan verloopt, kan met de werkzaamheden in de loop van 2024 een begin worden gemaakt.

Bij aanvang van de zomer hebben de stichting het Kempens Landschap en de gemeente Duffel een participatie- en infomoment gehouden voor buurtbewoners van de ruïne. Hiervoor kreeg de stichting een plattelandssubsidie van 4.000 euro vanuit de Vlaamse en provinciale overheid.

Genegenheid en bezorgdheden

Lili Stevens, schepen van Cultuur in Duffel: “Jaarlijks vinden in de zomer rond de kasteelruïne grote evenementen plaats, die impact hebben op de omgeving. We wilden de buurtbewoners als eersten informeren over de komende restauratie en het toekomstige gebruik. Naast genegenheid voor de site kwamen bezorgdheden inzake lawaai- of parkeerhinder aan bod. We houden daarmee rekening en blijven met de bewoners verbinding zoeken in de aanloop naar het opnieuw openstellen van de site. Want in lijn met de ‘Reizen naar Morgen’ visie van Toerisme Vlaanderen hechten we er aan dat de noden voor bezoekers, gebruikers en bewoners in balans zijn”.

Tweede infomoment

Tijdens een tweede infomoment aan het einde van de zomer, ditmaal op de kasteelruïne zelf, werd een blik geworpen op het rijke verleden van het kasteel, dat met bijvoorbeeld Margaretha van York aansluit op de Bourgondische hoogdagen van het naburige Mechelen en de canon van Vlaanderen.

Ook bood het infomoment een kijk op de restauratieplannen en hoe de ruïne ook in de 21e eeuw een rol van betekenis kan spelen. Volgens burgemeester Sofie Joosen vond het bestuur van Duffel het belangrijk om tijdens het openbaar onderzoek voor de omgevingsvergunning de Duffelaars ter plekke en in aanwezigheid van betrokken medewerkers kennis te laten maken met de restauratie. “Er zijn geen bezwaren ingediend tegen de aangevraagde omgevingsvergunning. Wij zijn dan ook verheugd dat onze bewoners de gemeente en haar partners het vertrouwen geven om dit monument een nieuwe toekomst te bieden”.

Erfgoedpremie

Medio november is de omgevingsvergunning voor de restauratie goedgekeurd. Daarmee is een belangrijke horde genomen naar het daadwerkelijke begin van de restauratie.

Kathleen Helsen, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van de stichting Kempens Landschap: “Vanuit het Vlaams agentschap Onroerend Erfgoed ontvangen we een erfgoedpremie van 525.000 euro voor de restauratie, maar wordt er ook gehamerd op een kwaliteitsvolle en vlotte uitvoering. We zetten sinds 2020 dan ook onze schouders mee onder dit dossier om het in een stroomversnelling te krijgen. De restauratie heeft oog voor de ziel van de plek maar is ook innovatief, waardoor we kunnen uitgroeien tot een voorbeeld voor ruïnebeheer in Vlaanderen”.

Foto: Participatiemoment over de ruïne met buurtbewoners afgelopen zomer (foto gemeente Duffel).

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.