Ga naar de inhoud

Restauratie kerkmaquettes Cuypers nadert voltooiing

De eeuwenoude pracht van de Sint Lambertuskerk in Veghel en de Sint Jacobskerk in ’s-Hertogenbosch is binnenkort weer in volle glorie te bewonderen. Dan is de restauratie afgerond van twee maquettes van beide kerken die indertijd met liefde en vakmanschap zijn vervaardigd door Pierre Cuypers en diens zoon Joseph. De maquettes zijn uiterst zeldzaam: er zijn nagenoeg geen exemplaren bewaard gebleven die door Cuypers zijn gemaakt om zijn ontwerpen aan opdrachtgevers te presenteren.

De historische maquettes ondergaan op het ogenblik een zorgvuldige restauratie in museum het Cuypershuis te Roermond. De opknapbeurt, verzorgd door restaurateur Tim Schoenmakers, is naar verwachting medio mei afgerond.

Meekijken

Het Cuypershuis nodigt publiek uit om de laatste fase van de restauratie op de voet te volgen. Normaal gesproken vindt een dergelijk project achter gesloten deuren plaats, maar bezoekers kunnen de restauratie nu live op zaal aanschouwen. Daarmee biedt het Cuypershuis liefhebbers een unieke kans. Tim Schoenmakers is iedere vrijdag en zondag aanwezig om bezoekers alles te vertellen over het proces. “De maquettes zijn niet alleen artistieke hoogstandjes, maar ook waardevolle historische artefacten die een belangrijk deel van ons cultureel erfgoed vertegenwoordigen”, verklaart Bernard Ellenbroek, zakelijk leider van het Cuypershuis.

Cuypershuis

Het Cuypershuis, ondergebracht in het voormalige woonhuis annex atelier van de architect en vormgever, vertelt het verhaal van Pierre Cuypers, beroemd om zijn vele creaties. Denk aan het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam, Kasteel de Haar in Haarzuilens, de gerestaureerde Munsterkerk Roermond en het verbouwde Binnenhof te Den Haag. Ook in Noord Brabant zijn veel ontwerpen van zijn hand te vinden.

In het Cuypershuis ervaren bezoekers hoe de architect zijn ontwerpen maakte en met tomeloze werklust en ambitie aan de man bracht. De vroegere bedrijvigheid in het bijzondere gebouw is zicht- en voelbaar. Naast de vaste presentatie over het leven en werken van Pierre Cuypers, is er ieder half jaar een wisseltentoonstelling te zien die aansluit op Cuypers’ manier van werken.

Tot en met 12 mei is dat Onder de Wol – Christien Meindertsma. Onder de wol nodigt bezoekers uit om de verhalen achter wol, het woloverschot en nieuw gebruik te ontdekken.

Adres: Cuypershuis, Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond www.cuypershuis.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.