Restauratiefonds Compliment voor Peter van Zutphen

Tijdens het oogstfeest op zaterdag 3 oktober van de Boerderijenstichting Noord-Holland nam Peter van Zutphen het Restauratiefonds Compliment in ontvangst. Dat gebeurde via een videoboodschap van Kees-Jan Dosker, directeur van het Nationaal Restauratiefonds.

Van Zutphen kreeg de onderscheiding voor zijn bijdrage aan behoud van monumentale boerderijen in het algemeen en stolpen in het bijzonder.

Het Restauratiefonds werkt al jaren samen met de Boerderijenstichting Noord-Holland. Peter van Zutphen vervult daarin een belangrijke rol. Zijn motto ‘alleen ga je sneller, samen kom je verder’ heeft ervoor gezorgd dat er een speciale groep binnen de Monumenten Community is opgericht voor eigenaren en liefhebbers van stolpen.

Rentmeesters

Aldus heeft Van Zutphen zijn visie dat stolpeigenaren de rentmeesters zijn van dit bijzondere erfgoed en daarom gevoed moeten worden met kennis en inspiratie vormgegeven.

In de community wisselen eigenaren kennis en ervaringen met elkaar uit om zo (nog) beter in staat te zijn hun stolp in stand te houden en klaar te maken voor de toekomst.

‘Gedreven en verbindend’

Fondsdirecteur Dosker: “Gedreven en verbindende mensen zoals Peter van Zutphen zijn belangrijk voor het springlevend maken en behoud van monumenten. Zijn inzet voor de stolpen die het Noord-Hollands landschap zo kenmerken is inspirerend”.

Evenals religieus erfgoed verdient behoud van agrarisch erfgoed extra aandacht vanwege onder meer leegstand en het wegvallen van functies. Agrarisch erfgoed geldt als bepalend voor de identiteit en leefbaarheid van het platteland.

Stolpen Community

Onder leiding van Peter van Zutphen heeft de Boerderijenstichting Noord-Holland, net als veel andere boerderijenstichtingen, agrarisch erfgoed op de kaart gezet.

Mooi voorbeeld is vorenbedoelde Stolpen Community, de vierkantdelers. Met het compliment aan Van Zutphen wil het Restauratiefonds het belang van het behoud van agrarisch erfgoed extra onderstrepen en waardering voor ’s mans inzet uitspreken.

Het Nationaal Restauratiefonds reikt het compliment jaarlijks uit aan initiatiefrijke mensen, die een impactvolle bijdrage leveren aan het in standhouden van monumenten. In 2020 bestaat het fonds 35 jaar. Reden waarom het een aantal extra complimenten overhandigt aan personen of organisaties die de afgelopen jaren van grote betekenis zijn geweest voor het streven naar ‘springlevende monumenten’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.